tisdag 19 juli 2011

Skogshallonexpedition


hall`on subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en
ORDLED: hall-on-et
• ett rött, sött, ngt klibbigt bär som eg. består av sammansatta småfrukter: hallonsaft; hallonsylt; skogshallon; vildhallon; plocka ~
BET.NYANS: om hallonbusken
HIST.: sedan ca 1550; speciellt svenskt ord av omdiskuterat urspr.; trol. besl. med hall 'häll, klippa' med bet. 'bär på stenig mark'

Vi har en hallondjungel på ödetomten norr om oss — där slingrar sig hallonlianerna ömt kring sig själva, varandra och den som plockar hallonen. Det är inga bär som skulle vinna en skönhetstävling på en brittisk trädgårdsutställning — ni vet de där tävlingarna där de väger bären på precisionsvåg och mäter dem med skjutmått. Mina skogshallon är små och ramlar sönder i sina beståndsdelar när man plockar dem. Men de blir utmärkta till sylt och bakverk. Planerar en Margarethapaj till i morgon.

5 kommentarer:

  1. Bara 27 minuter kvar till onsdag, så jag får gratulera till namnsdagen!

    Måste också komma ihåg att gratta Mirren som heter Margaretha som andranamn och lilla Clarissa som kommer att heta det i tredjenamn så småningom. Andranamn är Ingrid eftersom både far-och mormor heter det...
    Ingrid som har ännu en dotter - Anna Christina - som har namnsdag i veckan.

    SvaraRadera
  2. Grattis på namnsdagen Margaretha!
    Vi har hallon, nästan borttorkade nu, men alltid blir det till en Margaretapaj idag.

    Karin

    SvaraRadera
  3. Tack Ingrid!
    Ja, vi är många Margaretor - det har nog alltid hört till de vanligaste namnen. I dag får kanske inte så många flickor det som första namn, men det hänger nog ofta med som släktnamn.

    Tack det samma Karin Margareta!

    Margaretha

    SvaraRadera
  4. Hallon är ett av mina favoritbär. Hallonsylt är så fantastiskt gott. Lyckans dig att ha en hallondjungel nära inpå.
    De där engelska tävlingarna är roliga med att de är sådana perfektionister. Kram

    SvaraRadera
  5. Magdalena,
    Just nu kan jag inte komma på ett bär som jag tycker bättre om än hallon. Jag lösfryser allt vi inte äter på en gång, så ta'r jag ställning efter hand vad jag vill göra med dem. Godast tycker jag det är att äta dem som de är, sylt är inte det bästa jag vet, men det händer att jag kokar några burkar med hallonsylt med citron i.
    Engelska trädgårdsfantaster är otroliga - jag kan aldrig ens komma i närheten av allt de gör med en sådan fantastisk glöd.
    Margaretha

    SvaraRadera