fredag 31 juli 2009

Följ med på en tur i parken

Det är möjligt att det inte finns något dåligt väder. Men ska man bese Rottneros park så är uppehållsväder att föredra' – och uppehållsväder var det i onsdags så våra gäster och vi kunde strosa bland blommor och skulpturer i tre timmar.
Lite dåligt med skyltningen av växter var det – ibland kunde vi gissa oss till vad vi såg, men en del växter, och även skulpturer, fick vi nöja oss med att njuta av opresenterade.






Självkritik
heter den här skulpturen av
Carl Eldh




Venus med aeblet
av


Även i blommornas värld
förekommer siamesiska tvillingar.




Sju år
av

torsdag 30 juli 2009

En dag i min smak

Old Woman Sleeping
Nicholaes Maes, 1634-1693
0
Det fnyker, som min småländska väninna säger när det duggar, och jag kan inte koppla upp mig.
Men luften har gått ur mig och jag tycker att det är skönt att ha en ursäkt för att inte kunna klippa gräs, rensa rabatter, svar på mejl eller blogga om gårdagen på Rottneros.
Ja, jag vet, jag kan ju inte blogga om att jag inte kan blogga heller – så när det inlägget finns på plats har jag inga ursäkter för att jag bara sitter på trappen och dåsar.
Ja, nu kan jag blogga, men e-posten vill inte vara med – får väl använda mig av telepati så länge.

onsdag 29 juli 2009

0
nyckeln till alla hemligheter ligger i gräset i hallonbacken.
000000000000000000 Edith Södergran

tisdag 28 juli 2009

Magiska kvällar


båda bilderna från Wikipedia
+
är det nu när kattugglorna har flygövningar kring huset, när de inte sitter i träden och "gnisslar". De glider fram helt ljudlöst – ibland så nära att man hoppar till när man upptäcker dem.



Tre sådana här ugglepaket satt en natt för några år se'n på verandataket under mitt sovrum. När jag tittade ut genom fönstret tittade de tillbaka med stora ögon, och rörde sina huvuden i cirklar. Efter en stund gav de sig av, men den minsta satt kvar längst och var uppenbarligen så fascinerad av den konstiga varelsen i fönstret, att när den väl lyfte höll på att flyga in i husväggen.

söndag 26 juli 2009

Vad skulle jag göra


utan min trädgårdsdräng?

lördag 25 juli 2009

Perez en mysig liten mus






Jag stal mig till ett möte med Gutenberg i morse. Jag har inte hunnit gå igenom mina fynd än, och vet inte hur "fyndiga" de är. Men en charmig bok från 1914 kikade jag lite extra på: "Perez the Mouse" av Luis Coloma och med illustrationer av George Howard Vyse.


torsdag 23 juli 2009

Nu


finns inlägget om portar och pumpar på plats.

Ett grinigt inlägg

Woman Writing s Letter
Gerard ter Borch (1617-1681)
0
Det kom ett brev, mejl borde jag väl säga – men jag är så gammeldags att jag betraktar mejl som brev. I alla fall de som kommer från vänner som har något att berätta. Den här vännen hade något att berätta, men jag har svårt att förlika mig med privatbrev som är fyllda med mkt, iofs, iaf, irl. möjl.
Är det så himla besvärligt att skriva ut orden? Hur många fler brev hinner man skriva bara genom att förkorta var och varannat ord? Med vänlig hälsning har jag ondgjort mig över tidigare, liksom att hälsa genom sig själv, när man är ensam om att skriva brevet.

Det är något i buskarna


Jag hör ju hur det kvittrar.


Det skulle ha varit gott.

Nu finns det bara en sak att göra.

Att låtsas som det regnar,
behöver förresten inte ens låtsas,

och sova.
Var min människa sitter?
På en kökspall.

tisdag 21 juli 2009

En blöt och försummad trädgård

Det känns nästan som att vandra runt i en av Henri Rousseaus tavlor när jag ta'r en tur runt ägorna – väntar mig nästan att en panter eller babian ska dyka upp i rabatterna. Fast jag hittar bara mindre kryp, snäckor sniglar och allehanda småkryp – tack och lov har mördarsniglarna inte nått oss. Kanske för att vi bor tämligen ensligt och inte har andra trädgårdar inpå knutarna.




måndag 20 juli 2009

Besök av en duva


Sitter på trappen och läser när jag märker att något rör sig vid min ena fot. Tror först att det är älsklingen, men det är en duva. Den är orädd – för orädd – och låter sig inte störas av att jag pratar med den och plockar fram kameran.
Konsulterar både dator och fågelböcker, men blir inte klok på vilken sorts duva det är. Den är ljusare och har mer brunt på vingarna än vad bilderna jag hittar har. Kanske är det en ungfågel. Ringmärkt är den också – dock ingen ringduva.
Någon som är expert på duvor?

Greta pissar i nötterna






















Så nu när fruntimren inte kan hålla tätt kommer det att gå mask i nötterna!
0
Mest nederbörd under sommaren,rent statistiskt, lär det falla från mitten av juli och en bit in i augusti. Jag är inget pålitligt sanningsvittne när det gäller väder, men har både födelsedag och namnsdag under denna period, och tycker mig minnas lika många soliga som regniga högtidsdagar.
0

Och jag minns lika många våta som soliga mor'nar i bärbuskarna, när jag plockar bär till frukosten. Under uppsyn av min älskling.

Som alltid mognar de vita vinbären först, tätt följda av de röda. Och jag är tacksam för att de inte alla kommer samtidigt. De flesta röda och vita bären blir till "rysteribs" att avnjutas till frukost yoghurten.
0
De svarta låter, tack och lov, vänta på sig. De vi inte äter färska lösfryser jag för att kunna använda på olika sätt under vintern.


Hallonen är vi inte ensamma om att uppskatta.

Lite snopet är det att upptäcka att det vackra bäret trillade av kvisten precis innan jag tryckte på avtryckaren!

lördag 18 juli 2009

Föda för själen

The Music-Makers
Jan Miense Molenaer (1610-1668)
0
Nu har jag beställt elva cd och fyra böcker.
Jag får nog livnära mig på kirskål och vatten lång tid framöver!

fredag 17 juli 2009

Den som gör en resa har något att berätta

Elegant Travellers in an Italian Cloister
Vittorio Cavalleri
0
Så här i semestertider vimlar det av turister i vår by, och man hör allehanda tungomål varhelst man går.
Häromsisten kom två unga tjejer gående, den ena talade i telefon på den ädlaste skånska. Hon berättade att de nu kommit till Värmland och hur trevligt de hade det, vilka utställningar de sett och så slutade hon med att säga: "du skulle höra vilken dialekt de talar!"

Jag skrattade gott och inte förrän jag kom hem började jag tänka på vådan av mobiltelefoner och digitala kameror. Vi ska nog vara tacksamma för att dessa båda uppfinningar inte har funnits så länge. Så många reseskildringar och så många konstverk som aldrig skulle ha sett dagens ljus om Martin Waldseemüller, John Lloyd Stephens, Frederick Catherwood, Marco Polo – och de andra grabbarna, och en och annan tös - haft tillgång till dagens teknik!

torsdag 16 juli 2009

Mycket vällagrad post



0


0

Visserligen hade vi som vanligt vänner i huset, när vi var bortresta, men eftersom de inte var säkra på att de skulle kunna stanna ända tills vi kom hem så begärde vi lagring av posten.
Vi reste på en onsdag – redan på måndagen var det tomt i vår brevlåda, vilket är extremt ovanligt, jag tror det har hänt två gånger tidigare – på tisdagen var det också tomt i lådan. Eftersom jag väntade ett viktigt brev insåg jag att posten, av någon obegriplig anledning, börjat lagra för tidigt. Ringde ett antal samtal och frampå kvällen kom ett bud körande med posten. Så kommer vi hem för en vecka se'n och brevlådan är som förväntat överfull.
I dag kommer så plötsligt ett stort tjockt kuvert med mer lagrad post! En vecka har någon häckat på den posten, vilket betyder att jag är för sent ute för att avbeställa fyra böcker från fyra olika bokklubbar!
Medan det lilla adrenalin jag har rann till skrev jag ett upprört brev till Svensk adressändring. Just nu kommer ett svar:
"Det var tråkigt att höra att Er lagring inte har fungerat, jag beklagar detta, jag skickar Er en reklamationsblankett som Ni kan fylla i och returnera."
Sista ordet är alltså inte sagt och bortsett från att jag är smått allergisk mot Er och Ni, så är ju det här säkert inte Svensk adressändrings fel – det är nog vårt postkontor som schabblat.

måndag 13 juli 2009

Ett brev betyder så mycket

Celia Thaxter's Garden, Isles of Shoals, Maine, 1890
Childe Hassam
0
Är fortfarande lite avslagen efter resan – och att direkt efter hemkomsten, av nödtvång ägnat mig åt köksbestyr. Med tyska gäster och en del engelska skriverier får dessutom hjärnan arbeta övertid med utrikiska – och det ramlar märkliga meningar ur min mun.
Då, när allt jag önskade var att få sova en vecka och slippa tänka, hittar jag ett spännande tjockt kuvert i brevlådan. Brevpapper med motiv av Childe Hassam från Martha!
När jag för många år se'n hälsade på min väninna Martha i New England, besökte vi den otroligt vackra ögruppen Isle of Shoals. På ön Appledore finns Celia Thaxters trädgård, som jag blev helt betagen av. Senare fick jag hennes bok "An Island Garden" med illustrationer av Childe Hassam. En bok jag ofta återvänder till, och nu upptäcker jag att hela boken med illustrationer finns utlagd på nätet.
Så fick jag mig en energi-injektion som gjorde att jag lyckades klippa delar av gräsmattorna. Det gäller att passa på medan det är någorlunda torrt i gräset. Egentligen tyckte jag att det var helgerån att meja ner brunört, grässtjärnblommor, klöver och blåklockor – för att bara nämna några få av skönheterna som brett ut sig medan det varit för vått för att klippa.















OF all the wonderful things in the wonderful universe of God, nothing seems to me more surprising than the planting of a seed in the blank earth and result thereof. Take a Poppy seed, for instance: it lies in your palm, the merest atom of matter, hardly visible, a speck, a pin's point in bulk, but within it is imprisoned a spirit of beauty ineffable, which will break its bonds and emerge from the dark ground and blossom in a splendor so dazzling as to baffle all powers of description.
Från "An Island Garden" av Celia Thaxter