Vår tacksägelsemiddag har inga likheter med det amerikanska frosseriet som är helt i klass med det svenska julfrosseriet. Men sötpotatis och pumpapaj blev det i dag — med en en sallad till förrätten och glass till pajen.
Jag har redan talat om hur illa behandlad och förolämpad den stackars sötpotaisen ofta blir, med både socker och marshmallows. Men istället för att rosta den, som jag vanligtvis gör, provade jag i dag ett enkelt recept som jag säkert kommer att reprisera. Särskit som jag till min stora glädje numera kan köpa sötpotatis på hemorten.
Jag följde i stort sett receptet, men halverade det. Här följer originalreceptet som är beräknat för åtta personer. .
2 teaspoons olive oil
4 cups (1/4-inch-thick) sliced cremini mushrooms (about 8 ounces)
3 1/2 cups (1/4-inch-thick) sliced chanterelle mushrooms (about 8 ounces)
1/3 cup finely chopped shallots
1/2 teaspoon kosher salt, divided
1/2 teaspoon black pepper, divided
1 1/2 tablespoons finely chopped fresh parsley, divided
1 1/2 tablespoons chopped fresh chives, divided
4 cups peeled sweet potatoes, cut into 1/4-inch-thick slices (about 1 1/2 pounds)
Cooking spray
1 cup (4 ounces) shredded fontina cheese
1/2 cup fat-free, less-sodium chicken broth
.
Preheat oven to 425°.
Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add mushrooms, shallots, 1/4 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper; sauté 5 minutes or until moisture evaporates, stirring frequently. Remove from heat; stir in 1 tablespoon parsley and 1 tablespoon chives.
Arrange half of potato slices in a single layer in an 11 x 7-inch baking dish coated with cooking spray; sprinkle with 1/8 teaspoon salt and 1/8 teaspoon pepper. Spoon half of the mushroom mixture over potato slices; sprinkle with half of cheese. Repeat layers, ending with cheese; add broth to dish. Cover and bake at 425° for 30 minutes. Uncover and bake 20 minutes or until potatoes are tender. Sprinkle with remaining parsley and chives.