tisdag 17 september 2024

Mina böcker

ska idag ha min eller mitt i titeln

A Girl Reading, 2019
Jia Lee

Vem vet — kanske att Shakespeare hade haft färre tankar om han hade läst fler böcker?

Edward Young (1683-1765)


Det är minsann

inte helt enkelt

 att välja en ”min- eller mittbok”, bland överflödet av slika böcker!

Jäspalt, så svårt att begränsa sig till bara tre böcker. 


Minsann

[jfr d. minsandten; av det äldre, bedyrande uttr. på min sann, på min ära, till SANN, sbst., sanning, redlighet]




”Hur som helst, här föreligger nu en bunt alster av skiftande sort och substans. Synnerligen skiftande, som den inte ont anande läsaren skall finna!

så säger Povel själv, om sin bok, på första sidan — och jag kan bara hålla med — här är både verser och korta prosastycken, allt med författarens egna teckningar.




SVENSKSOMMAR

Solskivan drunknar i strilande regn

Blåklinten duckar i rågaxens hägn

Vallmons klarröda bladbåt 

seglar i pussen bort


Svensksommar 

Gladvåt 

Kort



 Min ordkynniga penna

av Povel Ramel




Nästa bok har jag valt därför att jag inte minns mycket av den, inte annat än jag tyckte den var rolig — när jag var elva år.

Jag har en känsla av att Sven Aurén i det närmaste är bortglömt, trots att han var en välkänd journalist och radioröst, som rapporterade från jordens alla hörn.


När han var stationerad i Paris upptäckte han plötsligt att hans pudel Youka sände meddelanden till honom. Som lydig husse skrev han ned vad Youka meddelade honom, och i den hör boken kan du läsa om hur Youka upplevde Paris.



 Så slutar jag med ”en Agatha”. Det var många år sedan jag läste den — så jag minns inte ”vem som gjorde det”, och varför. Men Agatha är alltid nöjsam, så jag rekommenderar den gärna. Tyvärr finns hennes böcker inte längre att läsa på nätet vilket säkert har med rättigheter att göra. Men det borde inte vara något problem att få tag på ett exemplar.


Boken börjar på en tandläkarmottagning, där den arme Poirot, inte visar några herkuliska drag.


”He (Poirot) was a man who was accustomed to have s good opinion of himself. Ge was Hercule Poirot, superior in most ways to other men. But in this moment he was unable to feel superior in any way whatever. His moral was down to zero. He was just that ordinary, craven figure, a man afraid of the dentist’s chair.”


Dessutom var hans tandläkare av den sociala pratsamma sorten — visst är det trevligt, men jag har själv haft den sortens tandläkare och vet hur svårt det kan vara att småprata med munnen full av diverse instrument.


” Slightly indistinctly, owing to the difficulty of formimg consonants while keeping the mouth open, Hercule Poirot was understood to say that there was mo special trouble.”

söndag 15 september 2024

Gallimatias



 confused 
Mohamed Shawki


Visst är gallimatias ett underbart ord? 
 [av fr. galimatias (slutet av 1500-talet), av omtvistat ursprung; jfr ANelson StrenUps. 289 ff. (1922)]

Så värst ofta hör man det inte nu för tiden — men det var det första ord som kom för mig när jag hade läst den här bruksanvisningen:


Om glödlampan behöver bytas ut avlägsnas den i toppen av meridianen sittande plastproppem genom, att man skruvar den däri sittande skruven lite grann upp.

Man använder sedan skruven som som en korkskruv och drar plastproppen ur meridianen. Man lutar sedan jordkulan åt sidan så den frigörs från meridianen varefter lampan bytas ut.


Den kom i dagen när jag gick igenom en mapp med manualer, de flesta hade överlevt artikeln de förklarade, så där blev jag av med en bunt papper.
Men jag kan inte för mitt liv förstå att vad just den här handledningen beskriver. 
Jag läser den engelska varianten i hopp om att förstå. 

To change the lamp. Unscrew the domed screw at the top of the meridian about half an inch and then pull out the nylon sleeve. Tilt the globe ball away from the meridian, remove the time dial and plastic washer. The ball may now be gently lifted off its seating to expose the lamp.

N. B. When replacing the ball, make sure it is correctly seated on the South Pole cap.


Men det hjälper mig inte att förstå vad för slags lampa jag har, eller har haft, som kräver denna komplicerade procedur när glödlampan behöver bytas.





lördag 14 september 2024

Lättsam lördagsläsning

 


The Invitation


Dear Mab:

We’ve had you on our mind

(That isn’t very cordial, is it?)

To ask if you and Hank could find

(Lord knows they will. They’re just the kind.)

A chance to run up for a visit.

We’re looking forward to your stay

(Like measles or the dysentery)

Please try to come this Saturday.

(Thank God that’s done!)

         Your loving,

 Mary


Newman Levys tunna bok ”Saturday to Monday” ger dig kanske något att tänka på innan du bjuder in gäster att stanna över helgen.


The Highbrow

A week-end spent with Mr. G.

Is as a college course to me.

The conversation is so deep

That frequently I fall asleep.

From early morn till night time late

They settle all affairs of state.

They solve in comment crisp and terse

The riddle of the universe.

Convention they denounce as fake

And now and then give Sex a break.

Their literary talk, I find, 

Is hardly suited to my mind.

They never have a pleasant word

Except for names I never heard.

 I used to think myself quite bright,

I still believe that I was right.




The Departure

We’re really

heartbroken you’re

leaving,

We hope that you’ll

soon come again

For a very long stay

now that you’ve found

the way,

(For God’s sake, please

don’t miss that train.)

 

’Twas perfectly lovely to

have you.

You’ve given us all quite

a thrill.

Though we hate you to

go you’ll come back

soon we know.

(Yes, over my body you will.)


Boken, som beskriver alla veckoslutets aktiviteter, finns hos FadedPage



torsdag 12 september 2024

Rösträtt


Independence Day, 

Judge magazine, 1914, 

Woman Casting Her Vote

by James Montgomery Flagg


Den kvinnliga rösträttsfrågan bör icke göras till en maktfråga. Männen böra icke göra den till en makt fråga, i vilken det gäller att med all makt bevara makten. Ej heller böra kvinnorna göra den till en maktfråga, i vilken det gäller att med all makt ta makten. Maktfrågor förråa oss och försämra oss därigenom. Nej, den kvinnliga rösträttsfrågan skall vara vad den är: en rättfärdighetsfråga. 

  från ett föredrag av August Bruhn 1917

(Varför böra männen arbeta för kvinnans politiska rösträtt?)


 

I dag då det är 103 år sedan kvinnorna i Sverige fick rätt att rösta, föreslår jag att du läser Selma Lagerlöfs lilla skrift ”Hem och stat”

Det är ett föredrag som hon höll på rösträttskongressen den 13 juni 1911

röstar du rätt nu, mamma?
Bilden har jag snott från nätet.

tisdag 10 september 2024

Kropp & själ

  är dagens tema

“I am reading six books at once, the only way of reading; since, as you will agree, one book is only a single unaccompanied note, and to get the full sound, one needs ten others at the same time.” 

                       Virginia Woolf

   Portrait of Zygmunt Lubicz-Zaleski 
Tadeusz Makowski

Det finns gott om själar i litteraturen, i synnerhet om man letar bland självhjälpsböcker och böcker om andliga ting — vilket jag inte har gjort.

Jag börjar med en författare som jag sätter högt, Bo Bergman.



”Kanske det var första gången den gav sig i väg, tänkte han. Med ”den” menade han sin själ. Men hur förklara att det dröjde så länge, tills han märkte den ödesdigra förlusten som skulle underminera hela hans liv?”


Så inleds ”Den förrymda själen”, boken som handlar om hovrättsrådet Arvid Clerck — en långsam och lite vemodig roman med en lågmäld humor. 

Är du, liksom jag, uppväxt i Stockholm, kommer du kanske att njuta av det gamla Stockholm som Bo Bergman målar upp, när han låter Arvid Clerck flanera genom staden.




Så sticker jag emellan med en kroppslig bok: ”Whose Body”? Dorothy L. Sayers första roman — det är här vi möter Lord Peter för första gången.


Dorothy Sayers har berättat att hon hade ont om pengar när hon skrev den här boken, så hon njöt av att låta huvudpersonen flytta in i en exklusiv lägenhet i Piccadilly, en lägenhet som hon sedan möblerade med dyrbara möbler och välfyllda bokhyllor.


Inte bara jag njuter av att (ånyo) möta Lord Peter, i den här boken, både recensenter och allmänheten uppskattade Sayers debut.




Jag avslutar med ännu en debutroman ”Små själar” av Anna Wahlenberg, en bok där hon framhåller vikten av att kvinnor ser till att de skaffar sig en yrkesutbildning så att de inte behöver ”bli gifta” för att bli försörjda.


Portrait of Zygmunt Lubicz-Zaleski Tadeusz Makowski