Fannie Merritt Farmer
23 mars 1857 – 16 januari 1915
De av er som vistats i USA känner förmodligen till Miss Farmers kokböcker, några av dem har getts ut ända in i modern tid.
Fanny växte upp i en familj där det ansågs självklart att även flickorna skulle få studera. Tyvärr fick Fanny avbryta sina studier som 17-åring då hon blev sjuk, i vad man tror var polio. Det tog många år innan hon kunde gå igen, men i 30-års åldern kunde hon börja vid Boston Cooking School. Hon kom snart att bli en av de bästa eleverna, och när hon avslutat sin kurs blev hon biträdande föreståndare vid skolan.
Så småningom öppnade hon en egen skola där hon lade stor vikt vid näringslära och att laga dietmat. Hon anses vara den som införde recept med exakta mått, och såg till att det fanns standardiserade mått.
I hennes "A New Book of Cookery" hittar jag det här receptet på "Rasped Rolls", med ett något ovanligt tillagningssätt.
Rasped Rolls
1 1/2 cups scalded milk
2 tablespoons butter
1/2 tablespoon sugar
3/4 teaspoon salt
1 yeast cake
2 tablespoons lukewarm water
3 1/2 cups flour
Add butter, sugar, and salt to milk, and when lukewarm add yeast cake dissolved in water, and three cups flour. Beat five minutes, cover and let rise until mixture has doubled its bulk. Cut down, add remaining flour and beat five minutes. Cover and again let rise. Toss on a slightly floured board and knead thoroughly. Shape in biscuits, then roll from centres, using the hands, forming rolls four inches long and pointed at ends, arrange on a buttered sheet, cover, let rise, and bake in a hot oven. Cool slightly, remove outside crust with grater, return to oven and bake five minutes.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar