skip to main |
skip to sidebar
Med Google i hasorna
Mindmap
Jenn Ski
Läser att det nya googleavtalet innebär att Google håller reda på alla våra utflykter på nätet. Än så länge märker vi det kanske bara genom att det dyker upp reklam som är skräddarsydd för varje användare — eftersom jag praktiskt taget aldrig läser reklam, så har jag inte lagt märke till det. Men jag har hört att många sett hur varor de sökt efter dyker upp i reklamen.
Om de nöjer sig med att hålla reda på om vi söker efter en ny bil eller en kikare, må det väl vara hänt — men det förefaller som de även avser att ta’ reda på vad vi talar om — och tänker på.
Jag vet inte om man borde reagera — och i så fall hur.
...och naturligtvis försöker google få oss att tro att det är en FÖRBÄTTRING för oss användare. Men den lätte går vi inte på. Eftersom vi använder t ex blogger ganska gratis så finner man sig i det och anstränger sig att ha tunnelseende och inte se reklamen.
SvaraRaderaOlgakatt,
RaderaNaturligtvis!
Visserligen är det gratis - men utan oss bloggare skulle det inte finnas så många som använde Google.
Och jag ser faktiskt inte reklamen, om jag inte anstränger mig för att göra det.
Margaretha
Jag tycker det är obehagligt jag. Någon som "väljer" åt mig. Det finns visst program att köpa som förhindrar googles kontroll, men som okunnig känns det oöverstigligt att förhindra det som sker i min dator.
SvaraRadera"Storebror ser dig"-tiden är här.
Viola,
RaderaDet är säkert det de vet, att vi tycker att det är besvärligt att skydda oss. Men man kan ju alltid börja med att blockera annonsörer. Det skriver jag om i senaste inlägget.
Margaretha
Hmmm. Jag har funderat på det där också. Något annat jag funderar på, är om det bara är som inloggad på ditt googlekonto som "storebror ser dig". Omfall det skulle vara så, är det väl bara att se till att inte vara inloggad medan man söker på känsligheter. Går det på IP-adress däremot, kan man väl bli en smula mer oroad. Att regelbundet rensa historiken är väl ett annat trick för att gå fri. Och jag kan garantera att det snart dyker upp något fiffigt litet "komma runt problemet-program" man kan installera, som skickar ut störsökningar så Google blir alldeles kringkring i sina små serverhuvuden... För övrigt läser jag inte heller reklam...
SvaraRaderaMira,
RaderaJa, käre tid - den som det visste!
De flesta av oss gör väl rätt oskyldiga sökningar, så det är mest principen som känns obehaglig.
Skummisarna vet säkert hur de ska skydda sig.
Margaretha
Det har nog pågått en längre tid redan. Jag blir alltsom oftast påmind om att göra reklam på bloggen för att tjäna pengar på den. Nu vill jag ju inte göra det, men jag fick förslag på hur de skulle lägga upp det hela och visst, där fanns mängder med länkar till ekologiska företag. Jag kände mig väldigt synad.
SvaraRaderaStorebror ser dig!
Karin
Karin,
RaderaNej, de har säkert hållit på ett tag, även om det kanske blivit värre se'n det nya avtalet trädde i kraft 1 mars.
Jag har länge haft en känsla av att allt hänger ihop, på ett märkligt sätt, på nätet.
Margaretha
Man blir ju lite nojig. Sedan den första mars har det kommit spammeddelanden på min blogg, varje gång jag gör något aktivt på Facebook. Ren slump, tänkte jag först, men så testade jag igen och det blev likadant. Ett fyrtiotal kommentarer - på svenska - som inte handlade om någonting. Så det blir minimalt med FB-liv för mig framöver.
SvaraRaderaKarin,
SvaraRaderaJag tror att obehaget förstärks av att allt är så vagt. Vi vet att Google ser oss, men vi vet inte i vilken utsträckning och exakt varför.
Jag registrerade mig visserligen på fejsbok för en himla massa år se'n, därför att en stressad väninna rapporterade om flytt, yrke och bröllop där - men nu har jag ingen aning om hur jag ska hitta mitt konto, och inte vill jag göra det heller.
Kanske borde jag använda andra sökmotorer mer framöver.
Margaretha
Jag som använder gmail har länge haft reklam vi sidan om. Skrattretande ibland då det inte verkar gå att matcha riktigt med innehållet i mailen.
SvaraRaderaDock är det inte bara reklam utan Google anpassar träfflistorna - baserat på sökhistoriken - och rangordnar träffarna. Då missar en mycket om en letar efter något "nytt". Så brukar ju också de översta träffarna vara just en annons, fast det ser ut som en vanlig sökträff, även om det är just den hemsidan du söker.
Men man kan radera sin sökhistorik i inställningarna/webbhistorik och hindra att ny sparas. Den kommer förvisso sparas hos Google i ett år eller vad det nu är men man kan ju hindra att ny sparas i alla fall.
Åsa,
RaderaJa, ibland kan man undra över udda reklam.
Den överst sökträffen (som inte är en riktig sökträff) hoppar jag alltid över.
Jag har varit för lat för att radera min historik. Tänker väl som så, att så länge jag bara skriver vanliga "snälla" mejl och inte söker på annat än de oskyldiga saker jag gör - så bryr jag mig inte om vad som registreras. Men visst är det irriterande att vara så påpassad.
Margaretha