skip to main |
skip to sidebar
I dag
sitter vi återigen på kökstrappen — fjärde dagen i rad. Det är tidigt, de två föregående åren flyttade vi ut den elfte april.
Älsklingen har ändrat sina rutiner, nu rumlar han hela förmiddagarna, och när vi är redo att flytta ut i solen, kommer han hemsläntrande och faller i en liten hög på en soffa. Inte så liten hög förresten, visserligen börjar jag ana hans midja, men det är många hekton kvar innan han kan stoltsera med den figursydda sommarkostymen.
I dag begav jag mig också in i handkammaren, på jakt efter något roligt att lägga i brödet. Men inser att det är på tiden att jag fyller på förråden med spännande ingredienser. Det mest spännande jag hittade var en stor burk med oskalde sesamfrön — den hade jag totalt glömt bort, men det hade inte flygfäna gjort. Trots skruvlock på glasburken fanns det otrevliga saker bland fröna, ingenting för en vegetarian.
En snabbkoll i andra burkar och påsar visade inte på mer av den sorten. Såvitt jag kunde se, var alla djuren döda, så kanske fanns de redan där när jag skruvade på locket.
Så här sitter vi och funderar över om man inte längre använder ordet tilltagsen — det var länge se’n jag såg eller hörde det ordet. Men om man inte använder det, vad säger man då? Företagsam hör man inte heller så ofta, och jag kan inte ens komma på någon engelsk variant som låter tillräckligt tjusig för att få den halvspråkiga generationen att ta’ till det. För även om ordet “enterprise” används i svenskan, så har jag aldrig hört “enterprising”.
Vi talar om Dorotea också — Dorotea av Branden-burg, född ca 1430, död 10 november 1495, var drottning av Danmark 1445-1448 och 1449-1481, av Norge 1445-1448 och 1450-1481 och av Sverige 1445-1448 och 1457-1464. Nå’n som vet varför i all världen hon har hakbandet över munnen? Kvinnor kunde även då, och vi funderar på om hon var en satkärring eller bara tilltagsen.
Vad beträffar litteraturen är jag som den berömda åsnan. Förutom allt Gutenberg har att bjuda på har jag två böcker av D. E. Stevenson som Kristi skickat mig, en Miss Silver och “Louisa May Alcott, A Personal Biography” av Susan Cheever. Och som inte det skulle räcka för att göra mig villrådig, hittade jag en bok av Eric Maisel, “A Life in the Arts, an expanded workbook edition of Staying Sane in the Arts”. I oktober -96 köpte jag den, jag minns att jag tyckte den var fascinerande, och vill gärna återvända till den.
.
Blir det tyst här, har jag förmodligen gått vilse bland böckerna — men först ska jag sätt på te, gott att dricka och skönt att värma händerna med.
Tilltagsen hör man inte ofta, men företagsam brukar jag få veta att jag är nu och då.
SvaraRaderaVåren är mycket tidig här också, konstaterades under eftermiddagen då jag tillsammans med en kursdeltagare grävde upp en planta vävarkarda i trädgårdslandet. Inte brukar man tänka på trädgårdsarbete redan i mars, men se, det är precis så det är i år...
Skulle gärna ligga på trädgårdsbordet jag också, precis som Åskar gör
Karin
Karin,
RaderaFöretagsam låter för mina öron mer idogt än det kanske djärvare tilltagsen, men jag förmodar att det är personliga nyanser.
Tror knappast att jag skulle kunna gräva upp något här, men uppfarten blir lite mjuk på eftermiddagarna - så snart är vi kanske strandade på kullen.
Kom och dela bord med Åskar!
Margaretha
Tilltagsen har väl en lite negativ klang. Ett tilltagset barn - ett barn som är mycket företagsam på ett sätt som inte alltid uppskattas av vuxna...
SvaraRaderaSkönt att ni kunde flytta ut redan drygt två veckor tidigare än förra året. Men ni kanske får flytta in igen till nästa helg eftersom man har lovat snö.
Har aldrig sett ett sådant porträtt av en kvinna med hakband. Konstigt! Någon på Nationalmuseum kanske vet...
Ingrid som hittade vårens första tussilago i eftermiddags.
Ingrid,
RaderaSom jag skrev till Karin, lägger vi nog in olika nyanser i ord - ska kolla hojen, ett ögonblick.
till`tagsen adj. tilltagset tilltagsna
ORDLED: till--tag-sen
• djärv och företagsam ibl. på ett fräckt sätt; om person: en ~ ung man som bad att få tala direkt med ministern
BET.NYANS: om handling o.d.: hans tilltagsna impulsivitet
HIST.: sedan 1682; äldre tiltagse; bildat till ta sig till, tilltag, efter adj. på -se, t.ex. vilse
så står det.
Dorotea hade kanske munsår som hon inte ville visa.
Jo, vi räknar nog med att få flytta både in och ut, den närmaste månaden.
Margaretha
Gud så roligt att få läsa om vad du och Åskar gör igen!!!!!! Hoppas på mer sånt nu!
SvaraRaderaDorotea har jag aldrig hört tlas om och inte dina böcker heller. Men vi har ju lite olika boksmak, tihi.
kramis
Ellen,
RaderaJa, hoppas kan du ju alltid - men jag är rädd att du kommer att bli besviken. Skulle du förresten bli över dagliga rapporter också. För det skulle bli samma inlägg varje dag.
Det var ju ett tag se'n Dorotea levde, så vi är nog ursäktade om vi inte minns henne.
Margaretha
Kanske konstnären inte gillade hennes kommentarer när hon satt modell och helt enkelt målade hakbandet där hen önskade att det satt.
SvaraRaderaOlgakatt,
RaderaEn synnerligen plausibel förklaring - den accepterar jag! Fast då undrar jag om den stackars konstnären fick någon lön för arbetet.
Margaretha
Ni har vår - det verkar som om alla har vår utom nordvästra USA.
SvaraRaderaÄlsklingen njuter säkert av det varmare vädret.
Tilltagsen är nog sällsynt nuförtiden. Ungdomar har nog ingen aning om vad det betyder.
Hoppas att du hittar fram igen från böckerna.
Anne-Marie,
RaderaJa, vi har mycket längre kommen vår än ni - men vi behöver fortfarande vinterjackor och filtar, för att kunna sitta ute.
Nej, somliga av dagens unga, skulle förmodligen se oförstående ut om man beskyllde dem för att vara tilltagsna.
Böckerna är intressanta, men jag ska försöka att inte förlora mig helt i dem.
Margaretha