Norman Percevel Rockwell
3 februari 1894 – 8 november 1978
Illustratören som många fnös åt, men som är älskad för sina bilder av amerikansk vardag — den vardag som för många amerikaner är den amerikanska drömmen.
Jag har läst att hans barn inte ansåg att deras barndom hade någon likhet med faderns målningar. En psykiater lär ha sagt åt honom att han målade sin lycka, han upplevde den inte.
Spring Tonic, 1936
Nog var det väl någon svensk veckotidning som hade hans teckningar på omslaget eller minns jag fel?
SvaraRaderaRenée,
SvaraRaderaJag har ingen aning om det, har så dålig reda på veckotidningar - men helt omöjligt är det väl inte.
Margaretha
"En psykiater lär ha sagt åt honom att han målade sin lycka, han upplevde den inte." Det sägs att just detta kan vara en viktig drivkraft för konstnärer och författare: bristen som de är medvetna om, föreställningen om kärleken, lyckan eller vad det nu är som de är oförmögna att uppleva eller skapa i sitt liv, men som de kan skildra desto mer inlevelsefullt utifrån sin saknad och längtan.
SvaraRaderaHans bilder är så jag inte riktigt står ut med dem och ända kan jag inte kan låta bli att titta fascinerat. Mycket, mycket skickligt gjorda!
SvaraRaderaHan gjorde väl många bilder för reklam också.
Han är bilden av amerikanskt 50-tal!
Karin,
SvaraRaderaGör vi inte så lite till mans - mer eller mindre - kompenserar förluster, brister och allt vi skulle vilja, genom att konstruera något annat, något vi kan gömma oss bakom. Ett perfekt hem, dockskåp, modelljärnvägar, akademiska examina, ett tjusigt yttre, luftslott eller som du säger olika konstnärliga yttringar.
Jessica,
Jag känner precis likadant!
I sanningens namn, fick han nog lite upprättelse senare i livet, då hans bilder speglade hans samhällsengagemang. Jag tänker bland annat på bilden där en liten svart flicka måste få poliseskort när hon började i en vit skola.
Och jo, han gjorde många reklambilder.
Margaretha