fredag 1 maj 2020

Bublik


Bublik Sellers, 1919 
Boris Mikhailovich Kustodie

Under vintern har jag ägnat ryska konstnärer rätt mycket tid, och hittar då en målning avBoris Mikhailovich Kustodiev, från 1919, med titeln "Bublik Sellers". Nu finns det ju flera olika brödsorter på bilden, så vad som är bublik, och vad som är något annat är svårt att säga. Men en sökning på nätet upplyser mig om att det är de bakverken som ser ut som bagels som avses. Men i motsats till bagels så är de söta och serveras som kaffebröd.
Det finns rätt mycket att läsa om detta östeuropeiska bröd, som har olika namn beroende på i vilket land de bakas — sök på bublik, så får du många napp.
Vill man tala om hur värdelöst något är, kan man likna det vid ett bublik-hål: Han är inte ens värd ett bublik-hål!
Alltså inte samma sak som ett doughnut-hål!

Det finns flera recept, jag plockar ett från vad jag tror är en rysk sida:

BUBLIK
250ml milk 
400g plain flour 
1 egg 
50g butter 
3 tbsps sugar 
½ tsp salt 
1 tsp yeast powder 
poppy seeds 

1. First, add yeast powder and sugar into lukewarm milk, mix and wait for about 10-15 minutes so that the yeast activates. If you notice a light foam and bubbles on the milk’s surface that means the yeast is working properly.
 2. Then add one egg white, melted butter and sifted flour with salt into the mixture, and knead the non-sticky and elastic dough with your hands.
 3. You may need slightly more or less flour depending on the flour you use. Round your dough into a ball, put in a clean bowl, cover with plastic wrap and let it rise in a warm corner.
 4. In about an hour and a half you’ll notice how the dough doubles in size.
  5. Next, punch it down and divide into 10-12 equal round pieces.
6. It is time to make bubliki: with your finger make a hole in the middle of a piece and form a ring shape. Repeat with all the round dough pieces. Lay out the bubliki on a baking tray, cover them with a clean kitchen towel and leave for another 20 minutes to rise.
 7. Meanwhile, pour some water into a pot and bring it to a boil. Take one bublik at a time, dip it into boiling water and cook for 20 seconds.
8. Lay out all “boiled” bubliki on a baking pan covered with a piece of parchment. Smear each bublik with a yolk mixed with a tablespoon of water and generously sprinkle with poppy seeds.
9. Bake the bubliki at 200°C for 15-20 minutes until glossy and golden-brown on top. Enjoy warm or cold with a glass of milk. Priyatnogo appetita!

2 kommentarer:

  1. Spännande, har aldrig hört talas om bublik tidigare. Jag kan kanske muta ett barn till att prova receptet.
    tvätta händerna!
    kram från Mette

    SvaraRadera
  2. Mette,
    Nej, det hade ju inte jag heller förrän jag hittade den här målningen.
    Tror jag ägnar mig åt bagels istället, om energin rinner till och jag drabbas av en längtan att stå i köket.
    tack, händerna är tvättade och knästrumporna uppdragna.
    Gack du och gör sammaledes.
    Margaretha

    SvaraRadera