Eftersom ett av Anne-Maries inlägg har genererat en del tankar kring bästa sättet att skära ost, passar jag på att plocka fram ett opublicerat inlägg, som jag skrev för en tid sedan.
Osthyveln uppfanns 1925 av den norske
möbelsnickaren Thor Bjørklund (1889–1975)
Snart nog diskuterade vi ostar, dess användningsområde och bästa sättet att angripa och förtära dem. Jag insåg snabbt att mina gäster var ostexperter — och blev inte förvånad över att ingen av dem nyttjade snåljåparna. Denna 90 år gamla uppfinning, som vi svenskar i vår självgodhet, inte bara anser överlägsen alla andra redskap — utan också ofta påstår att den är svensk.
Alla schweizare jag känner, fnyser föraktfullt när hyveln kommer fram, och säger att de vill ha anständiga ostskivor.Vi konstaterade att skandinaverna (möjligtvis somliga danskar undantagna) tycks vara de som köper de största ostbitarna — oftast mesiga sorter, var det samlade omdömet. I de flesta andra länder köper man mindre bitar av flera sorter.
Min bila, passar bäst till halvhårda ostar, men det var vanliga knivar som användes mest kring bordet — jag fick plocka fram ett par till.
Jag plockar bara fram osthyveln, när jag har gäster eftersom även jag hör till den gruppen som vill ha anständiga skivor. Däremot tycker jag att "ryveln" är bra när jag vill ha små mängder riven ost.
Jag tror att vi var åtta eller nio nationaliteter eftersom flera av oss har dubbla medborgarskap.
SvaraRaderaNu har jag köpt sånt där gott te som jag inte minns vad det heter. Lappen jag skrev det på sitter på kylskåpet.
Hoppas du kan använda dina ögon nu!!
Anton
Anton,
RaderaDet har du rätt i - jag tänkte inte på alla dubletter.
Dimakusi? Mmmm!
Ibland.
Margaretha
Vissa ostar ska, enligt min smak, njutas i tunna skivor men även här finns en uppsjö av ostverktyg till alla varianter och allas önskemål.
SvaraRaderaOlgakatt,
RaderaMed en bra kniv kan man skära precis hur tunna , eller tjocka, skivor som osten och tillfället kräver.
Margaretha
Intressant att det finns så mycket att lära sig kring sätt att skära ost.
SvaraRaderaOj, så tjocka skivor. Absolut inget jag vill äta. :) Alldeles för tjocka för mig.
Anne-Marie,
RaderaDu behöver inte äta tjockare, eller tunnare, skivor än vad du vill ha.
Vad vi kom fram till, är att med kniv kan man skära både tunt och tjockt - det kan man inte med en hyvel.
Margaretha
Vi tar bara fram snåljåparna när barnen kommer på besök, för som du säger kan man ju skära precis så tjocka eller tunna skivor, man vill, med en bra kniv.
SvaraRaderaTalböcker?
kram från Mette
Mette,
RaderaSå ni har inte lyckats att fostra barnen till goda ostskärare!
Visst är det resandens ensak om det ska vara tjockt eller tunt.
Na, talböcker är inte det jag väljer i första hand - det blir mest radio och en och annan CD.
Margaretha
jag hör till de självgoda svenskarna som trodde osthyveln var svensk! dessutom gillar jag hyveln till hårdostar, så jag är nog väldigt svensk. till halvhårda ostar föredrar jag tråd eller kniv. men det är ju som du säger att man kan skära allt med kniv.
SvaraRaderadin perfekta beskrivning av hur man använder osthyvel, sitter på sis kylskåp, jag skrattar varje gång jag ser den, och sis får en anledning att demonstrera varje gång hon har gäster!
Debbie,
RaderaSå trevligt att, efter behag, kunna växla mellan självgod svensk och utåtriktad men sentimental amerikan! Fast du kanske kombinerar?
Den beskrivningen har jag inte kvar. Du måste ha fått den av Kris.
Margaretha
Å,jag älskar tjocka ostskivor!! Och tjocka brödskivor och tjockt med smör. Inte konstigt att jag oxå är tjock...
SvaraRaderaKul att se dina verktyg!
Kramis
Pia,
SvaraRaderaTyvärr räcker det inte att vara medveten om orsak och verkan - man måste även vidtaga lämpliga åtgärder.
Börja lite försiktigt med att ta mindre av allt! Det ska vara tunna skivor...
Margaretha