torsdag 22 januari 2015

Kniv, bila, hyvel, strängaspel eller giljotin

Eftersom ett av Anne-Maries inlägg har genererat en del tankar kring bästa sättet att skära ost, passar jag på att plocka fram ett opublicerat inlägg, som jag skrev för en tid sedan.
Osthyveln uppfanns 1925 av den norske 
möbelsnickaren Thor Bjørklund (1889–1975)

 Vi var sju personer (av fem nationaliteter) kring köksbordet, en ruggig kväll i början av december. Samtalet svingade sig mellan "skor och skepp", vi löste världsproblem, vädrade våra fördomar och utbytte erfarenheter. Eftersom Monique kom raka vägen från Schweiz och Frankrike, hade vi en enastående läcker samling med ostar på bordet. Alla mina skärbräden, fat och skärverktyg (utom den jag inte hittade), kom till användning.
Snart nog diskuterade vi ostar, dess användningsområde och bästa sättet att angripa och förtära dem. Jag insåg snabbt att mina gäster var ostexperter — och blev inte förvånad över att ingen av dem nyttjade snåljåparna. Denna 90 år gamla uppfinning, som vi svenskar i vår självgodhet, inte bara anser överlägsen alla andra redskap — utan också ofta påstår att den är svensk. 
 Alla schweizare jag känner, fnyser föraktfullt när hyveln kommer fram, och säger att de vill ha anständiga ostskivor.
Vi konstaterade att skandinaverna (möjligtvis somliga danskar undantagna) tycks vara de som köper de största ostbitarna  oftast mesiga sorter,  var det samlade omdömet. I de flesta andra länder köper man mindre bitar av flera sorter.
 Min bila, passar bäst till halvhårda ostar, men det var vanliga knivar som användes mest kring bordet — jag fick plocka fram ett par till.
 
 Strängaspelen, eller trådskärare som de visst heter, är nog bäst till en del relativt mjuka och smuliga ostar.
 Jag plockar bara fram osthyveln, när jag har gäster eftersom även jag hör till den gruppen som vill ha anständiga skivor. Däremot tycker jag att "ryveln" är bra när jag vill ha små mängder riven ost.

12 kommentarer:

  1. Jag tror att vi var åtta eller nio nationaliteter eftersom flera av oss har dubbla medborgarskap.
    Nu har jag köpt sånt där gott te som jag inte minns vad det heter. Lappen jag skrev det på sitter på kylskåpet.
    Hoppas du kan använda dina ögon nu!!
    Anton

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anton,
      Det har du rätt i - jag tänkte inte på alla dubletter.
      Dimakusi? Mmmm!
      Ibland.
      Margaretha

      Radera
  2. Vissa ostar ska, enligt min smak, njutas i tunna skivor men även här finns en uppsjö av ostverktyg till alla varianter och allas önskemål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Med en bra kniv kan man skära precis hur tunna , eller tjocka, skivor som osten och tillfället kräver.
      Margaretha

      Radera
  3. Intressant att det finns så mycket att lära sig kring sätt att skära ost.
    Oj, så tjocka skivor. Absolut inget jag vill äta. :) Alldeles för tjocka för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Marie,
      Du behöver inte äta tjockare, eller tunnare, skivor än vad du vill ha.
      Vad vi kom fram till, är att med kniv kan man skära både tunt och tjockt - det kan man inte med en hyvel.
      Margaretha

      Radera
  4. Vi tar bara fram snåljåparna när barnen kommer på besök, för som du säger kan man ju skära precis så tjocka eller tunna skivor, man vill, med en bra kniv.

    Talböcker?
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Så ni har inte lyckats att fostra barnen till goda ostskärare!
      Visst är det resandens ensak om det ska vara tjockt eller tunt.

      Na, talböcker är inte det jag väljer i första hand - det blir mest radio och en och annan CD.
      Margaretha

      Radera
  5. jag hör till de självgoda svenskarna som trodde osthyveln var svensk! dessutom gillar jag hyveln till hårdostar, så jag är nog väldigt svensk. till halvhårda ostar föredrar jag tråd eller kniv. men det är ju som du säger att man kan skära allt med kniv.
    din perfekta beskrivning av hur man använder osthyvel, sitter på sis kylskåp, jag skrattar varje gång jag ser den, och sis får en anledning att demonstrera varje gång hon har gäster!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Så trevligt att, efter behag, kunna växla mellan självgod svensk och utåtriktad men sentimental amerikan! Fast du kanske kombinerar?

      Den beskrivningen har jag inte kvar. Du måste ha fått den av Kris.
      Margaretha

      Radera
  6. Å,jag älskar tjocka ostskivor!! Och tjocka brödskivor och tjockt med smör. Inte konstigt att jag oxå är tjock...
    Kul att se dina verktyg!
    Kramis

    SvaraRadera
  7. Pia,
    Tyvärr räcker det inte att vara medveten om orsak och verkan - man måste även vidtaga lämpliga åtgärder.
    Börja lite försiktigt med att ta mindre av allt! Det ska vara tunna skivor...
    Margaretha

    SvaraRadera