lördag 31 januari 2015

Lördag med Gutenberg

 Jo då, vi träffas fortfarande varje lördagsmorgon, Johannes och jag. Att jag inte rapporterat från våra möten, på länge, har många orsaker. Bland annat därför att mina fynd är många — ibland försjunker jag i dem, och innan jag vet ordet av är lördagen slut, och jag har inte skrivit ens om det minsta av fynden. Ibland kan jag inte bestämma mig för vilket av fynden jag ska berätta om — och det blir inget skrivet.
Men nu, nytankad med te och en spinnande medarbetare i knäet, tänkte jag ta mig samman och deltaga i lördagstemat, eftersom det finns gott om tidskrifter hos Gutenberg.
Det finns nog en tidskrift för varje smak, ibland bara enstaka nummer, andra gånger flera årgångar. Det finns de som behandlar konst och litteratur, vetenskap och medicin, allehanda djur har sina egna tidskrifter, liksom trädgård och natur. Så finns det en uppsjö av tidskrifter som riktar sig till barn och ungdom — de flesta med ambitionen att fostra goda kristna medborgare, som till exempel den svenska"Barnavännen".
Av de mer allmänt hållna tidskrifterna väljer jag i dag att peka på "The Idler Magazine" * (bara för att namnet låter så trevligt) 1893.

 Där läser jag med stort intresse ett hemma-hos-repotage hos Alphonse Daudet. Jag får veta hur sällsynt lyckliga makarna Daudet är och vilken hängiven mor hustrun är. 
Däremot sägs inte ett ord om hans antisemitiska böjelser, som att han brevväxlade med Wagner.

 Det tycks som om varje nummer bjuder ett kändisreportage, i övrigt får man hålla till godo med en blandning av kärlek, äventyr och en nypa satir. 
 Satir som syftar på dagsaktuella händelser för över hundra år sedan, är inte alltid så lätt att förstå, men med nätet ett par sekunder bort, kan det mesta förstås och jag lär mig en del om dåtidens kändisar. Men inte alla författare behöver någon presentation: Jerome, Haggard, Hart och Kipling.
 Jag har väl aldrig känt mig befryndad med Zola — men när jag ser den här bilden förstår jag att vi har samma arbetsmetod.
*The Idler was an illustrated monthly magazine published in Great Britain from 1892 to 1911. It was founded by the author Robert Barr, who brought in the humorist Jerome K. Jerome as co-editor, and its contributors included many of the leading writers and illustrators of the time.
—Excerpted from The Idler (1892–1911) on Wikipedia, the Free Encyclopedia

6 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag hittade din trevliga blogg när jag letade efter recept för brownies.
    Det låter mysigt det där med te och en spinnande katt men jag är inte riktigt säker på vad/vem Gutenberg är. Är det en hemsida?
    /Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit Lollo,
      Hoppas du blir nöjd med browniesreceptet. Det finns nog flera olika här, själv gillar jag den hemgjorda mixen, därför att man kan göra små satser med den (1 ägg och 1 kopp mix).

      I högerspalten finns en länk till Project Gutenberg, och vill du läsa vad jag skrivit tidigare, kan du slriva in gutenberg i sökrutan, längst till vänster, i den blå listen ovan.
      Jag hade tänkt att omgående skriva lite mer om detta mitt favorittillhåll - men det tar nog ett tag till, innan jag får till det.
      Margaretha

      Radera
  2. The Idler! Vilket trivsamt namn på en tidskrift. Och vilka lysande medarbetare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Visst är det ett inbjudande namn! Det får mig att längta till favoritfåtöljen, en kanna te, Åskar - och så en trave Idler!
      Ja, de gick inte av för hackor, de medarbeterna - såg en del återkommande namn på kvinnor, men har inte hittat någon information om dem jag googlat på. Inte så förvånande kanske.
      Margaretha

      Radera
  3. Tyvärr var väl antisemitism inget vissa hängde upp sig på på 1890-talet.
    Håller just på att läsa en bok om vår historia litet österut i Finland och gränstrakterna till Ryssland och förfäras över den eviga intoleransen mellan folken som ändå levde kloss inpå varandra och var beroende av varandra.

    SvaraRadera