söndag 23 februari 2014

Eftermiddagste

Table laid for Sunday-Night Tea.

 Är man missnöjd med sakernas tillstånd, så får man ändra på dem. Förvånansvärt ofta går det bra, men vädret är svårt att göra något åt. När soldansen inte fungerar, får man göra det trevligt för sig i favoritfåtöljen, med te och en god bok. Bättre väder, än i dag, för trevligt te vid brasan, får man leta efter. 
Min inspirationskälla i dag är, som vanligt, Gutenberg. Jag är väl inte riktigt enig med Janet om att man ska använda tekulor när man brygger sitt te. Min erfarenhet är, att när teet sväller får vattnet inte rum att cirkulera och teet blir alldeles för svagt — men gillar man svagt te är det nog OK. Sellerifantast som jag är, tycker jag att det låter gott med sellerismörgåsar, medan fikonpålägg låter väldigt sött — men istället för en söt kaka tror jag att det kan vara gott att avsluta teet med.

Five=o'clock Tea.Ingredients.
  • Tea.
  • Candied ox-heart cherries.
  • Slices of lemon.
  • Boiling water.
Method.—Fill the tea-ball half full with tea, put the ball into the cup, with a cherry or a slice of lemon, and pour boiling water over them; remove the ball when the tea is of the desired strength.
0
Celery Sandwiches.
Chop crisp celery very fine and mix with salad dressing. Spread one piece of bread with butter, the other with a thin layer of the mixture. With a sharp knife split open the round stems of celery tips and put them between the bread, so that the tips will just show on the edges. Tie with narrow ribbon, light-green in color.
Fig Sandwiches.Chop one-fourth a pound of figs very fine, add one-fourth a cup of water, and cook to a smooth paste; add, also, one-third a cup of almonds, blanched, chopped very fine and pounded to a paste with a little rose-water, also the juice of half a lemon. When cold spread the mixture upon lady-fingers or cakelets, white or yellow, press another above the mixture, and serve upon a handsome doylie-covered plate. Raisins, dates or marmalade may be used in the place of the figs. The marmalade, of course, requires no cooking. Bread may be used in the place of the cake.
From "Salads, Sandwiches and Chafing-Dish Dainties, With Fifty Illustrations of Original Dishes", 1909 by Janet McKenzie Hill

6 kommentarer:

  1. Fördelen med te som man brygger i kanna är att man slipper tepåsar. Och fördelen med att inte ha tepåsar är (om man också har katt) att man slipper hitta mördade tepåsar lite varstans i huset. För om man lägger ifrån sig en tepåse i ett hus med katt, kommer katten snabbare än man anar att kasta sig över den, i tron att det är en sovande mus. Och så vidtar en beslutsam hantering för att först väcka den sovande musen och sedan mörda den. Därför: brygga i kanna är nog bästa metoden.

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Min stackars katt har aldrig fått en chans att jaga tepåsar, eftersom jag inte nyttjar sådana.
    Jag brygger alltid i kanna, men i tyg- eller nylonfilter (och ibland pappersfilter). Har jag inga filter lägger jag teet löst i kannan, för att sedan hälla över i annan kanna.
    I Polen la vi bladen direkt i koppen och silade mellan tänderna - men dricker man så långsamt som jag gör, blir det mycket starkt innan teet är slut.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julklappstips till katten (från dig till katten, alltså): Begagnad tepåse. Det är som sagt inget jag rekommenderar till vardags, men OJ vad uppskattat det är, när tillfälle ges!

      Radera
  3. Med citronsaft i fikon-mandelmarmeladen låter det inte så översött.
    Fn brygger vi vårt te i en tjusig Eva Solo-kanna vi fick i present för några år sedan. Fungerar alldeles utmärkt med en fiffig metod. Kannan har dessutom en röd "pyjamas" med blixlås som håller varmt en god stund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Är det en så'n där som man pressar ner teet i botten på, när man tycker att det dragit färdigt. En så'n har jag i verksta'n, kanske skulle ta' hem den, istället för att brygga direkt i koppen. Men någon pyjamas har den inte - men det har jag, kanske kan bära kannan innanför den.
      Margaretha

      Radera