söndag 4 oktober 2020

Ska det vara sex eller åtta ben?

 och kan man äta sin kaka medan man sitter på den?

La Dame au Canape, c.1927 

Jag talar alltså om kanapéer — oftast stavat med k när man avser sittmöbeln och med c när man menar bakverket — Men det beror lite på när texten skrevs. 

 Hemma hos oss finns en kanapé, alltså en soffmöbel. Vi bara föll för den en gång  i en antik möbelaffär, den var gräsligt dyr. Den ser lika galen ut var vi ställer den. Det är en sån där sidenklädd soffa i vilken franska mätresser låg utsträckta med stort behag på 1700-talet, så man kan ju med oro undra vilket behov den fyller i vårt liv. 
Bangs beskrivning (ovan) liknar de som olika uppslagsverk tillhandahåller — minus mätressen. De flesta tycks vara överens om att det är en "stoppad vilsoffa med uppsvängd huvudända". Men det finns tillräckligt många avvikande uppfattningar för att jag nästan har gett upp om att få veta mer om denna möbel — en möbel som av många anses som obekväm. 

Någonstans — jag minns inte längre var — läste jag att en kanapé ska ha sex eller åtta ben. Det är svårt att hitta kanapéer med mer än fyra ben, för den här soffan ser ju inte ut som en kanapé.

 Louis XIV Canape, c.1710 

Innan du googlar på kanapé så se till att du har gott om tid att läsa allt du hittar  för det är multum!


Den ätbara canapén är antingen en smördegshistoria, eller små piffiga smörgåsar. Recept på den förra finns det i parti och minut på nätet, bilden som jag snott från "Bakodyssen", visar ett bakverk bakat efter ett recept "Sju sorters kakor".

Auf dem Kanapee. 1872 
Wilhelm Trübner

Inte vad jag kallar kanapé, och särskilt bekväm verkar den inte  hon får väl trösta sig med bakverket hon har i handen, som inte ser ut som en canapé, och så har hon ju en bok till hands.

2 kommentarer:

  1. Åh, Bang! Alltid lika läsvärd. Måste leta fram henne nästa gång jag är i närheten av just de bokhyllorna, som råkar befinna sig på landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Du behöver inte ens gå till en bokhylla, det finns rätt mycket av henne hos litteraturbanken - både kåserier, och lite allvarligare gods.
      Margaretha

      Radera