Hvad herr och fru Bendel beträffar, bestodo deras sommarutflykter i söndagsfärder till Nya Kyrkogården (Haga inbegripet) där en del grafvar besöktes samt kaffe dracks i någon enkel, med kransförsäljning förbunden våffelaffär. Eller också medfördes kaffe i en pumpa ut på Holmen, och under kyrkans lindar och kastanjer dukade man i kullens maskrosströdda gröngräs, hvarifrån man hade utkik på flottmatroser och en ensam amerikansk ångjakt vid en röd boj.
ur "Drömlandet. En Stockholmsnovell", 1909
Vakuumbryggaren består av två kammare och
bygger på samma princip som mokabryggaren.
När man värmer kannan tvingar ångan upp vattnet
i den övre kammaren, där det blandas med de malda
kaffebönorna. När värmen stängs av faller det färdiga
kaffet tillbaka i den nedre behållaren, och sumpet
blir kvar i den övre behållaren. Kaffet serveras sedan
från den nedre behållaren. Vakuumbryggare var
populära i över hundra år. De bryggde gott och sumpfritt
kaffe, och deras excentriska design och publikvänliga
bryggningsteknik bidrog också till deras genomslag.
När elbryggare med pappersfilter växte i popularitet vid
1900-talets mitt skedde det dock på vakuumbryggarens
bekostnad, och de är idag en ovanlig syn i svenska hem.
Det betyder dock inte att en vakuumbryggare är ett
dåligt köp. Så länge du har tålamod till att rengöra två
kannor efter kaffet är det ett utmärkt alternativ
till en franskpress eller en Chemex.
text från nätet
Mor tillredde under många år sitt kaffe i en Don Pedro kaffepumpa, men den såg ju så modern ut att jag alltid tagit för givet att den var ett tämligen sent påfund. Så fel man kan ha! Inte förrän jag på senare tid stött på ordet pumpa i äldre böcker, i samband med kaffe, har jag kommit mig för med att ta reda på hur det förhåller sig med kaffepumpor.
kaffepumpa, kaffekula , klotformad glasflaska med lång hals,
lik en laboratoriekolv, i vilken kaffe kokades på vedspisen,
varpå den före serveringen placerades i en cylindrisk eller
sfärisk behållare, ofta av näver, där det fanns ett urtag för
kolvens hals. Pumpan nämns tidigast på 1830-talet och användes,
särskilt i södra Sverige, fram till andra världskriget.
Still Life with Coffee Pot, Dishes and Fruit, 1888,
Vincent van Gogh
Viola,
SvaraRaderaJa, jag undrar hur många olika metoder det finns att koka kaffe.
M
Den där kaffepumpan som medfördes på utflykt var kanske mer som en termos? Beskrivningen är ju lite summarisk, men det verkar som om kaffet kokas på traditionellt sätt i den där kolven, eller?
SvaraRaderaOch apropå kokkaffe var min putslustiga bror på besök i helgen och ville ha kokaffe. Jag hade faktiskt mina föräldrars rostfria kaffepanna från 50-talet i skåpet, men inget kokmalet kaffe så jag undrade om han trodde det var OK att koka bryggkaffe. "Nej, nej, inte kokkaffe. Kaffe med mycket mjölk, riktig mjölk – ko-kaffe."