Mellan frukter och blommor stå nötförsäljarena med sina korgar. Amerika är nötternas forlofvade land. Här finnas kokos- och valnötter, ärt-, smör-, hassel- och hickorynötter. Synnerligen omtyckta äro ärtnötterna och gatpojkarna här ha lika stor skicklighet i att under tuggandet spotta ut skalen, som ryssarna ha att befria sig från skalen af solrosfröna. Öfver allt på New-Yorks gator hör man knastrandet från de små kolugnarna, i hvilka ärtnöttena rostas. En lika omtyckt läckerhet är „popcorn“, rostad majs.
I Vestern ser man ofta öfver ingångar till parker och allmänna promenader följande varning: — Inga påsar få medtagas. Äten era ärtnötter och ert popcorn utanför! — Främlingen underkastar sig tåligt nötskalen som beteckna amerikanarens väg. Deremot har han svårt att fördraga tobakstuggandet, som är allmänt bland männen, och idislandet af gummikarameller hos fruntimmer och barn. Lyckligtvis för honom hafva på senare tid nykterhetsföreningarna begynt en energisk kamp mot den förra, och skolorna ett lika ifrigt härnadståg mot den senare ovanan.
ur "Ett halfår i Nya Verlden" av Alexandra Gripenberg
Ärtnötter och gummikarameller! Jag kunde inte motstå det här citatet från Alexandra Gripenbergs bok "Ett halfår i Nya Verlden" från 1889, trots att jag inte avsåg att skriva varken om jordnötter eller tuggummi.
I synnerhet inte om tuggummi, däremot finns jordnötssmör med i periferin. Hur länge man kunnat köpa jordnötssmör i Sverige är jag osäker på, i min barndom gjorde vi vårt eget jordnötssmör, och så sent som på 80-talet fanns det bara en eller två sorter att köpa— i alla fall där jag bodde. Så när en väninna sorgsets sa att hon saknade sin dagliga smörgås med jordnötssmör och sylt, så började jag göra både jordnötssmör och sylt åt henne.
Det här kom jag att tänka på när jag i min matkällare hittade två burkar med mörkrött innehåll — först kunde jag inte förstå vad det var, men så gick det upp för mig att det måste vara sylt från den tiden jag försåg Kath med jordnötssmör och sylt. Jag såg inget mögel, så jag öppnade (med visst besvär) en av burkarna och insåg att det här var drygt 30 år gammal sylt, som smakade och såg ut som när den var nykokt. Jag är nästan säker på att jag använde Hirams recept på "Hirams svartavinbärssylt", ibland kallad marmelad. Det innehåller mer socker än bär, så det är inte underligt att den hållit sig så länge, och uppskattar man inte att bli bedövad av en sockerchock, så gör man klokast i att inte äta av den.
pbj
Tom Brown
Tidigare har jag skrivit en hel del om jordnötssmör och alla dess nyttigheter — så jag tänker inte upprepa mig, och inte heller tänker jag fortsätta att skriva om alla associationer som det här inlägget genererat.
Däremot repriserar jag ett recept på pålägg för de som liksom jag inte vill ha det för sött:
2 msk jordnötssmör½ tsk curry
½ tsk ingefära
vitlök efter smak
här går det mycket pb, men jag är ofta för lat för att göra den själv.
SvaraRaderaså fick jag lära mig vem hiram var, tack!
take care!
Debbie,
RaderaJag tror hon var död innan du flyttade hit - i alla fall var hon inte aktiv som skribent. Men titta efter hennes kokböcker, tror du skulle gilla hennes illustrationer!
Nu när du bara går hemma och drar så kan du ju passa på att göra ditt eget jordnötssmör - enda risken är väl att du äter för mycket av den!
Margaretha
som tejkar kär
bäst hon kan