August, 1890
Theodor Kittelsen
Konsten att måla frukt hör icke till den stora Genren, likväl fordras till all lefvande och sann Naturhärmning en grad af snille, ej blott de många nuancerne af frukternes skapnader, utan äfven deras sätt att hänga skall vara rätt, ledigt och behagligt.
ur Törnrosens bok I–III
av carl jonas Love Almqvist
Förra året fick jag en förvånansvärt stor skörd från mitt risiga körsbärsträd — men i år blir det inte ett endaste bär. Men för den som är lycklig nog att äga ett körsbärsträd som bär frukt, kommer här ett shakerrecept på ett körsbärspålägg.
Jag som inte gillar det alltför söta, brukar dra ner ordentligt på sockermängden. Sylten saftar sig rätt ordentligt så jag aldrig provat att breda den på utflyktsmackor — men hemma vid köksbordet fungerar den bra.
Cherry Sandwiches
manuscript from Shaker Museum, Old Chatham, N.Y.
1 cup pitted cherries
1/4 cup finely chopped blanched almonds
1 tablespoon lemon juice
1/2 cup sugar
bread slices
sweet butter
Crush and drain the cherries. Add the finley chopped blanched almonds, lemon juice, and sugar to make very sweet. Cut crusts from from fresh white bread. Spread thin slices with sweet butter, cover with cherry filling and upper buttered slice. Cut across on the diagonal and wrap in waxed paper for a picnic — or in damp clothe in a cool place for supper.
Jag har ännu inte försökt mig på att måla frukt. Med tanke på hur renässanskonstnärerna målar stilleben tycker jag att C.J.L har fel.
SvaraRaderaIngrid
Ingrid,
RaderaDet är väldigt lätt att ha åsikter om sådant men inte vet så mycket. Nu vet jag förstås inget om Loves eventuella konstnärliga talanger, men jag kan tänka mig att han var bättre förfatare än konstkritiker.
Margaretha