förändras inte i första taget.
To flatter and follow others, without
being flattered and followed in turn,
is but a state of half enjoyment.
Jane Austen (1775-1817)
Att visa upp sig, och bli uppmärksammad står högt i kurs — och det har det nog alltid gjort. Men frågan är hur många följare hon skulle ha haft på sin tid — förmodligen inte jättemånga, kanske mest beroende på att hennes böcker kom ut anonymt. Men i dag skulle det kanske se annorlunda ut.
Fast Elena Ferrante har ju lyckats att få många fans trots att hon är anonym! Det är svårt med den här selfie- och sociala media-kulturen - jag är själv skyldig till den men leker med tanken att stänga av alltihop helt i ett år men ändå skriva/ skriva dagbok/ fota och sånt och se hur ens röst förändras och blir när man inte kan mäta den mot följare, likes, eller dagliga kommentarer. Fast det kunde förstås bli VÄLDIGT inåtvänt - ingen dialog kanske. Hm.
SvaraRaderaHursomhelst, jag är tacksam för att så många av de här författarna - Austen bl.a. - kunde arbeta i relativ tystnad, anonymitet och enskildhet på sina verk, i sina egna världar, och att vi fortfarande har tillgång till dem...
Annika,
RaderaAnonym i dag, är nog inte detsamma som anonym på Janes tid.
Dagens självcentrerade norm kan vara lite påfrestande - men man behöver ju inte besöka de värsta ställena - och man behöver ju inte avsäga sig allt, utan plocka de bästa russinen ur kakan. Mina russin är bloggeriet och e-post, när det kommer till de sociala bitarna.
Men Gutenberg, Runeberg och andra litterära sidor vill jag verkligen inte vara utan - även om de inte genererar någon uppmärksamhet.
Att sitta med hela Jane Austens, och hennes medsystrars, produktion i knäet och samtidigt ha tillgång till fakta om dem, är fantastiskt!
Men tyvärr är det ju många av dessa författare som som fallit i glömska, det är ju så snopet när man hittar en intressant bok, och inga som helst fakta finns att få om författaren.
Margaretha
Hon formulerar ungefär det där som diskuterades i olika tidningar i höstas. Jag tror det var Åsa Beckman som drog igång diskussionen med sin artikel om "frågestrejk": http://www.dn.se/nyheter/asa-beckman-kvinnor-nu-ar-det-verkligen-dags-att-borja-fragestrejka/
SvaraRaderaKarin,
SvaraRaderaTyvärr släpper DN inte in mig eftersom jag inte längre är prenumerant.
Det är nog en tanke som även i fortsättningen kommer att vara aktuell.
Margaretha