tisdag 4 mars 2014

Tetips

"Nobody can teach you how to make the 
perfect cup of tea. It just happens over time. 
Wearing cashmere helps, of course".
                           Jill Dupleix                               "Old Food"
 
Den råd lyder är vis, sägs det. Jag har bara provat de första rådet, så jag är väl inte så värst vis, men i gengäld så praktiserad jag "varma-skål-tipset" varje morgon. Det gäller bara att komma ihåg att värma skålen de första jag gör när jag kommer ner i köket.

When Butter is Too Hard to spread easily, turn a heated bowl upside down over the butter dish for a few minutes. This will thoroughly soften the butter without melting it.
0Lemon or Orange Peel for Tea Caddy—Thoroughly dry the peel from an orange or a lemon, and place it in the tea caddy. This will greatly improve the flavor of the tea.
0To Keep Teakettle from Rusting—A clean oyster shell placed in the teakettle will keep out rust.
0To Prevent Musty Teapot—When putting away a silver teapot, or one that is not in everyday use, place a little stick across the top underneath the cover. This will allow fresh air to get in and prevent mustiness.
0To Prevent Cakes from Burning—Sprinkle the bottom of the oven with fine, dry salt to prevent cakes, pies, and other pastry from burning on the bottom.
0To Remove Cake from Tin—When taking a cake from the oven, place the cake tin on a damp cloth for a moment and the cake will turn out of the tin quite easily.
0When Bread is Too Brown—When bread is baked in too hot an oven and the outside crust gets too brown, do not attempt to cut it off, but as soon as the bread gets cold rub it over with a coarse tin grater and remove all the dark-brown crust.
0When Cake is Scorched—If a cake is scorched on the top or bottom, grate over it lightly with a nutmeg-grater instead of scraping it with a knife. This leaves a smooth surface for frosting.
0To Make Muffins and Gems Lighter—Muffins and gems will be lighter if, after greasing your pans you place them in the oven a few moments and let them get hot before putting in the batter.
0To Remove Tea and Coffee Stains from any white goods, soak the spots with glycerine and let them stand for several hours untouched. Afterward wash with soap and water.

Ur: "Fowler's Household Helps - Over 300 Useful and Valuable Helps About the Home, Carefully Compiled and Arranged in Convenient Form for Frequent Use" (1916) by A. L. Fowler

2 kommentarer:

  1. Många användbara råd! Som att använda glycerin mot kaffefläckar. Och några förbryllande. Ett ostronskal hindrar alltså tekannan från att rosta. Men då måste man väl ha en tekanna av järn eller nåt i den stilen.

    Att förvärma muffinsformarna måste jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Hela boken vimlar av den sortens tips, många värda att prova.
      Med enbart porslinskannor, behöver jag inte bekymra mig för att de ska rosta, men jag har ju en stekpanna som jag får se upp med. men eftersom jag inte nyttjar ostron, så får jag fortsätta att se upp.
      Nu bakar jag nästan aldrig muffins, men till yorkshirepudding värmer jag ju alltid formen, för att få dem fluffiga och ihåliga. Frågan är om man vill ha sådana muffins - fast det är ju en annan sorts smet. Du får rapportera!
      Margaretha

      Radera