zest (zɛst)
n.
n.
1. keen relish; hearty enjoyment; gusto.
2. an agreeable or piquant flavor imparted to something.
3. anything added to impart flavor or relish.
4. piquancy; interest; charm.
5. a small strip of citrus peel, esp. lemon, used for flavoring.
[1665–75; < French zest(e) citrus peel]
zest′ful, adj.
zest′ful•ly, adv.
zest′ful•ness, n.
zest′y, adj. -i•er, -i•est.
Hur 17 översätter man zestjärn? Zest-järn alltså, inte zes-tjärn — om det nu skulle råka finnas en tjärn vid namn Zes. (Ett tjärn, om det skulle råka ligga i västsverige). Ja, järn är ju ett hederligt gammalt svenskt ord, men citronskalsjärn, ligger ju lite otympligt i munnen.
Hur som helst så har mitt zest-järn gått sönder, och jag är åter hänvisad till att riva citronskal på ett vanligt rivjärn. Är det fler än jag som tycker det är svårt?
Jo, jag vet att det går, även om jag för länge sedan förkastat metoden med ett smörpapper fasttryckt på rivjärnet. Med en styv borste eller en metallpinne, brukar jag få loss det mesta av skalet, men lika enkelt som med ett zest-järn, är det inte. Med tanke på att jag inte kan få tag på obesprutade citrusfrukter här, är det kanske lika bra att jag har zestproblem förstås — men goda råd mottages gärna!
Och på tal om citrusfrukter har jag i åratal funderat över vad, det som på engelska heter citron, heter på svenska. En utflykt på nätet gav mig svaret: suckatcitron. Så här kan den se ut:
Suckatcitronen kan se ut på många olika sätt, titta in på Citrus Pages, om du vill se fler bilder, och läsa mer om dess historia.
Så här beskriver NE frukten:
suckatcitron, Ci´trus me´dica, art i familjen vinruteväxter. Den har upp till 25 cm stora, päron- eller omvänt päronformiga citrusfrukter vilka ofta är oregelbundna, knöliga och fåriga och kan väga upp till 2 kg. Frukternas skal är tjockt och gult eller gröngult, fruktköttet är surt eller sött och äts sällan.
Arten odlas för framställning av suckat och citrusolja. Suckat tillverkas genom att skalet konserveras i saltvatten och sedan kokas i sockerlag och beläggs med sockerglasyr. De aromatiska bladen används lokalt som spritkrydda.
Arten är en buske eller ett litet träd med kraftiga tornar och blad med ovingade skaft som inte är ledade mot skivan – en unik egenskap i citrussläktet. De vita, ibland rödlätta blommorna är små och sitter i täta ställningar.
Suckatcitron trivs bäst i subtropiska områden och hör hemma i södra och sydöstra Asien. Den odlas i södra Europa och i andra subtropiska länder. Odlade exemplar påträffades redan 300 f.Kr. av Alexander den store och fördes då till Europa. Det vetenskapliga artepitetetmedica syftar på landet Medien i nuvarande nordvästra Iran.
Suckatcitron är en av få citrusformer som inte är av hybridursprung. Arten är mångformig och omfattar etrogcitron (Citrus medicavarietas e´throg), som har stor ceremoniell betydelse och används vid den judiska skördefesten sukkot. Till suckatcitron hör också fingercitron (Citrus medica varietas sarcoda´ctylis), även den med ceremoniell betydelse.
Arten kallas ibland äkta citron och det engelska namnet på den ärcitron, vilket ofta leder till felöversättningar.
It requires the feminine temperament to repeat the same thing three times with unabated zest.
från Moon and Sixpence av Somerset W. Maugham
Intressant! Hade ingen aning om att suckat inte kommer från "vanliga" citrusskal, av något slag. Har nog inte ens funderat på om det i så fall skulle vara citron eller apelsin.
SvaraRaderaZest-järn skulle jag nog översätta med zest-järn!
Karin,
RaderaJa, det är väl bara att acceptera att ett zest-järn är ett zest-järn.
Visst är det fantastiskt att det alltid finns nya områden att utforska - områden vi inte ens vet finns.
Margaretha
Köpte på Verner & Verner en citronskalsrivare som man trär på handen och det rivna samlas i ett litet utrymme i rivaren. Himla bra! Kanske något att investera i?
SvaraRaderaIrene
Välkommen in i bastmattans kommentatorbås,
RaderaTack för tipset, det låter som en fiffig pryl. Jag får väl bege mig ut på nätet för att se vad som finns, eftersom jag har långt till butiker.
Margaretha
Zest är ett bra ord när man spelar Alfapet eller Wordfeud och sitter där med ett Z.
SvaraRaderaOm suckat tycker jag inte, i vart fall inte det man kan köpa färdigt och det som förekommer i konditorikakor. Att koka själv verkar komplicerat.
Olgakatt,
RaderaGår inte azur, zebra eller zon, så är zest ett bra alternativ.
Jag tycker varken bra eller illa om suckat, så jag har inte ägnat det någon tanke. Jag hade en kompis som brukade göra något zuckatsurrogat av pumpa, men jag hörde nog bara talas om det, kan inte minnas att jag smakade det.
Margaretha