måndag 24 juni 2024

I midsommartid

 

The Close of a Midsummer's Day 
Sir Ernest Albert Waterloo

Så här, bara några dagar efter midsommar, har ingen snö hunnit lägga sig över den midsommarfagra nejden, så jag sitter utanför stugan med nybryggt te och möjligheten att koppla upp mig (på grannens WiFi). Jag har nämligen ofrivilligt levt utan varken internet eller någon möjlighet att koka tevatten. 
Då är det gott att kunna konsultera Litteraturbanken (och ett hundratal andra ställen som är viktiga i mitt liv). En av de oräkneliga böckerna jag fastnade för är ”En midsommarsfest på landet” av Per Johan Gällstedt. Det är en kort bok, som en lång novell, där en del av behållningen är att alla orter som nämns är verkliga platser.

” Om ock hela naturens fägring är flyktad sin kos, om ock blommor och blad under det hvita glänsande snötäcket gömmas i sin kalla graf, låten likväl, mine läsare och läsarinnor, edra tankar ila tillbaka till sommarens försvunna solskensdagar: jag vill bjuda eder till en midsommarsfest på landet, der den okonstlade glädjen och förnöjsamheten fira en af sina gladaste högtider. Det var tidigt på morgonen sjelfva midsommarsdagen; foglarne hade knapt hunnit vakna ur sin lätta slummer, för att helsa den uppgående solen och upp stämma sina morgonhymner till skaparens ära, som afspeglade sig i den rena, högblåa himlen, hvars azur ej ett enda moln fördunklade, samt i den herrliga och praktfulla naturen, som nyss återhemtat sig under nattens stilla frid. 
Just denna dag tänkte äfven kommercerådet Riik företaga en liten lustfärd utåt landet; han hade bestämt Löfsta, ett af de största jernverk i riket, till målet för resan. Hästarne voro redan otåliga öfver dröjsmålet vid alla de små tillredelser, som gjordes i och för afresan; men, tack vare kommercerådets påminnelser, innan kort voro fruntimren vederbörligen instufvade i vagnen, som nu i rask fart rullade genom staden. I händelse någon af våra respective läsare icke förut gjort någo lustresa åt del hållet eller besökt de så kallade Dannemoraverken, så kunna vi nu, om det behagas, göra komraercerådet ressällskap.”
Resten av novellen hittar du hos Litteraturbanken.




3 kommentarer:

  1. Aha, det är därför det varit så tyst på mattan, du är väl på ön nu? Hoppas allt funkar och du har det jättebra!

    SvaraRadera
  2. Då kan jag andas ut när jag vet att du är på rätt plats!
    Jag har en lista som du skickade, med midsommarlitteratur. Ska titta på den när barn och barnbarn rest vidare till Amagell.
    Vet inte om den här boken fanns med på den listan.

    SvaraRadera
  3. Så bra att du hittat ut på nätet igen!

    Eftersom jag är uppväxt på ett gammalt bruk, känner jag igen mycket i "En midsommarfest på landet". Till exempel den självklara rangordningen mellan smeder, hyttarbetare, kolkörare och dagverkare.

    Men när jag kom till beskrivningen av var Dalälven börjar tänkte jag att det där har allt författaren fått om bakfoten. När jag kollade såg jag dock till min förvåning att jomenvisst, Dalälven kommer delvis från Norge!

    SvaraRadera