torsdag 16 augusti 2018

Att äta sig igenom världslitteraturen

Then they returned to the kitchen where Mrs. Comstock proceeded to be careful. She broiled ham of her own sugar-curing, creamed potatoes, served asparagus on toast, and made a delicious strawberry shortcake. As she cooked dandelions with bacon, she feared to serve them to him, so she made an excuse that it took too long to prepare them, blanched some and made a salad. When everything was ready she touched Philip's sleeve.
                        A Girl Of The Limberlost, av Gene Stratton Porter

Så mycket det finns att upptäcka på nätet! (Har jag nämt det tidigare?) Som att jag inte är ensam om att samla på beskrivningar av textilier och måltider (bland mycket annat), förutom alla spännande böcker. Som de flesta nog förstått ägnar jag mig mest åt de gamla böckerna som kan vara svåra att hitta i handeln och biblioteken — men ibland faller jag pladask för nya böcker, som "The Little Library Cookbook, 100 recipes from your favorite books" av Kate Young.  En bok om böcker och mat! Och jag blev inte besviken, även om jag läst långt ifrån alla böcker som citeras i boken. 

Men visst finns många av mina favoritböcker med, som Dodie Smiths I Capture the Castle":
"I shouldn't think even millionaires could eat anything nicer than new bread and real butter and honey for tea".
Efter varje citat följer författarens personliga tankar och minnen, förknippade med boken, och så ett passande recept. Just här kommer ett recept på ett enkelt vitt bröd, och smör — alltså hur man själv kärnar sitt smör.

I motsats till mig så gillar Kate Young att laga mat — och hon är bra på det (det är ju hennes yrke!), så när inget annat sägs så är recepten hennes egna. Kommer ni håg episoden i "A Little Princess", av Frances Hodgson Burnett, där en granne klättrar in genom Saras fönster, med mat, kläder och sängkläder?  Framför brasan festar Sara och Becky på läckerheterna som på ett mystiskt vis dukats upp i det lilla vindsrummet. Här får vi recept på löksoppa och engelska muffins.
     Från en upplaga illustrerad av 

Fast jag för det mesta inte äter vad man skrivit om, så blir jag ofta sugen när jag läser om all matlagning och allt ätande.  OK, jag kan nog få ner en liten bit av den där pajen i Lucy Maud Montgomerys novell The Bartletts’ Thanksgiving Day från 1914:
At nine o’clock the Bartletts went to bed. On the pantry dresser the turkey reposed in state, stuffed with Joseph’s favorite sage and onion dressing. A big, firm, white cabbage lay in a pan beside it, flanked with a couple of turnips. Above it, on the shelf, were two rich mince pies, a dish of cranberry jelly and a plate of red apples.
Däremot har jag svårare för vad min mormorsmor skulle ha kallat herrmat, som äts i "The Pickwick Papers", av Charles Dickens. Men för att återvända till Lucy Maud Montgomery, så vimlar det av matrelaterade passusar i hennes böcker. Alla som läst "Ann på Grönkulla" minns väl när hon hade liniment i kakan  något som faktiskt lär ha hänt en av hennes vänner. Den episoden finns med i Kates bok, och här bjuder hon på ett recept på "Vanilla Layer Cake", (som den ska vara, utan liniment).

Även hos Grace Livingston Hill duggar matbeskrivningarna tätt  liksom hos Grace S. Richmond. Hos den senare hittar jag booly-on, som jag inte har en aning om vad det kan vara, och jag får ingen hjälp på nätet heller. Någon som vet?
”I had a bit sip of the booly-on just now when I was down in the kitchen," offered Sophy, "and it was elegant. And you know yourself 'm, Bridget says that's one of the most trying things of all to get tasty” 
                                               ur Round the Corner in Gay Street.”  1907

Kate har gett mig lov att publicera ett av hennes recept här, jag väljer ett recept som jag inte provat, men det låter så gott att jag vid första bästa tillfälle ska baka hennes "Fruity Nutbread", som representerar det nötbrödet som Matthias äter till frukost i "Redwall" av Brian Jacques.

FRUITY NUTBREAD
makes 10 slices

3 3/4 cups (500 g) grated red apples (about 5—use sweet, crisp ones)
3 eggs
4 tbsp (60 g) butter, melted
1 tsp ground cinnamon
1 tsp vanilla extract
3 tbsp honey
1 cup (100 g) walnuts
2 cups (200 g) ground almonds
Heaping 3/4 cup (80 g) spelt flour
2 tsp baking powder

EQUIPMENT
Grater
Loaf pan, 9 x 5 inches (23 x 13 cm)

1. Heat the oven to 375°F (190°) Grease the loaf pan and line with parchment paper.

2. Combine the grated apple, eggs, melted butter, cinnamon, vanilla, honey, and chopped walnuts in a mixing bowl.

3. Fold in the ground almonds, flour, and baking powder. Don't overmix the batter—stop stirring as soon as the flour and almonds are incorporated.

4. Pour the batter into the lined loaf pan and level off the top. Place it in the center of the preheated oven for an hour. Insert a skewer into the nutbread to check that it is done; it should come out clean.

5. Cool the loaf in the pan for 10 minutes, then turn it out onto a wire rack. Eat warm or toasted, with butter, goat's cheese, or ricotta and honey.

6 kommentarer:

  1. oh, vilken läcker bok, den måste jag ha!
    jag har ingen aning om vad booly-on är, låter det inte lite oanständigt?
    hoppas allt är som det ska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är säker på att du kommer att tycka om den.
      Även jag lutar åt den oanständiga tanken - vore det inte för att det är otänkbart i Livingstones böcker.
      Allt väl här,
      Margaretha

      Radera
  2. Den låter verkligen intressant, jag ser att Adlibris har den. Ska beställa, tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monika,
      Glad att kunna peka på något jag tror att du kommer att gilla!
      Margaretha

      Radera
  3. Åh, det där nötbrödet låter underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Visst låter det gott - jag bara väntar på att få en anledning att prova det.
      Berätta vad du tycker om du bakar en sats.
      Margaretha
      Margaretha

      Radera