tisdag 3 maj 2011

Grattis Dodie!

Dodie som tjugomfemåring - hennes favoritfoto
Dorothy Gladys "Dodie" Smith
3 maj 1896 – 24 november 1990

I write this sitting in the kitchen sink. That is, my feet are in it; the rest of me is on the draining-board, which I have padded with our dog’s blanket and the tea-cosy.
Ur “I Capture the Castle” av Dodie Smith

En av litteraturens mer kända inledningsfraser. En bok som nog inte är lika välkänd i Sverige som i engelskspråkiga länder — trots att den är översatt till svenska (“Jag erövrar slottet”). En snabbkoll hos adlibris visar att den finns i flera olika upplagor på engelska, för omkring en hundring. Även hennes bok “The Hundred and One Dalmatians” (“De hundra och dalmatinerna) finns där. En av alla böcker som Disney lagt rabarber på — men läs den hellre, biblioteken kan säkert rota fram den från något magasin. En spännande bok som lämpar sig som högläsning för hela familjen.
Wikipedia säger att hon är barnboksförfattare — något som hon nog inte skulle ha blivit glad över att läsa, hon hade större ambitioner än så. (Även om jag personligen hyser en väl så stor aktning för barnboksförfattare som för ”riktiga författare”).
Dodie som gick på teaterskola i ungdomen blev i första hand känd för de skådespel hon skrev.
På 70- och 80-talet skrev hon fyra självbiografier, och 1996 kom Valeri Groves biografi “Dear Dodie”.

Illustration av Aafke Brouwer
ur "I capture the Castle"

14 kommentarer:

 1. Jag har aldrig hört talas om Dodie, ska kolla om biblo har hennes böcker.
  Tack för bilderna jag ska försöka lägga ut dom.
  Sköt om dig!
  kramis

  SvaraRadera
 2. Ny bekantskap för mig som inte sett Disneydalmatiner ens. Men hennes fottvagningsrrutin liknar min! Jag klättrar upp på vaskbordet i badrummet och sätter fötterna i handfatet. Så slipper man jobbet med en balja på golvet, se!

  SvaraRadera
 3. Pia,
  Du som gillar hundar kommer nog att gilla boken om Pongo, dalmatinern, och hans kompisar. "I Capture the Castle" är faktiskt rolig, om än en gnutta tonårsaktig.

  Olgakatt,
  Jag har inte heller sett Disneyvarianten, men boken gillar jag.
  Hade jag fortsatt att skriva från bokens inledning hade du förstått att hon inte tvättade fötterna - hon var litterär. Där på diskbänken bredvid fönstret hade hon bäst ljus att arbeta i. Fast jag håller med om att det är smart att låta fötterna komma till handfatet istället för tvärtom.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Spännande, kände inte alls till henne. Lite sorgligt om det är hon som är mamma till filmen om 101 dalmatiner att hon inte fått mer credit. Men jag anar att boken har en annan dimension än filmen. Är förmodligen också bättre att läsa på originalspråk. kramar

  SvaraRadera
 5. Magdalena,
  Jag har ju inte sett filmen - men med den lilla erfarenhet jag har av Disneyfilmer, kan jag tänka mig att det inte är enbart positivt att få kredit för den. Låna boken på bibban!
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Påminner om den tiden jag jobbade på Stora Möbelföretaget och jag och min kollega satt mitt emot varandra och skissade med fötterna i varsin skrivbordslåda (den nedersta, stora i hurtsen). Varför? Trevligt!

  SvaraRadera
 7. Mira,
  Alla sätt är bra utom de dåliga!
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Tack för ännu ett spännande boktips. Ännu en klassiker jag aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
 9. Tack för denna påminnelse! Jag har varit lycklig nog att både läsa om dalmatinerna samt att äga en! Jo, har sett filmen också.
  Världens roligaste hund var han, min Fajans, som jag nog måste blogga om en dag. Får se om jag hittar någon bra bild som jag kan läsa in i datorn. Får skriva inlägget någon gång när Sotis sover, för han skulle nog inte gilla det.

  SvaraRadera
 10. FOX-Karin,
  Visst är det roligt att världen är full av sån't man aldrig hört talas om!

  Ailas,
  Ser fram emot att få läsa om Fajans! Men se för allt i världen till att du inte sårar Sotis känslor!

  Margaretha

  SvaraRadera
 11. Dodie Smiths bok om Pongo och dalmatinerna är en gammal favorit! Kul att du uppmärksammar henne. Kanske läge att läsa om den, igen?

  SvaraRadera
 12. Jessica,
  Den är väl värd att läsas om. Det finns en bok till om Pongo - men den har jag inte läst, kanske ska försöka få tag på den.
  Margaretha

  SvaraRadera
 13. Boken om Pongo hade vi som högläsning när barnen var små, den var ju jättespännande. Har just nu beställt I capture the castel från adlibris.
  Hinner inte sköta jobbet om jag läser din blogg, du frestar med så mycket roligt, när jag läste ditt inlägg om flätade mattor blev jag fast och tittade på massor av filmer om hur man gör. Sen började jag leta efter lämpliga trasor!
  kram från Mette

  SvaraRadera
 14. Mette,
  Ja, käre tid så mycket man vill göra när man ser och läser om trevliga saker!
  Berätta vad du tycker om Cassandra när du läst boken!
  Margaretha
  och visa upp mattan när du kommit en bit på väg!!

  SvaraRadera