söndag 15 maj 2011

Grattis Frank!

Lyman Frank Baum
15 maj 1856 – 6 maj 1919

Någonstans har jag ett halvfärdigt inlägg om barnböcker som aldrig blivit populära i Sverige, trots att de är det i sina hemländer. “Trollkarlen från Oz” är en av dem — kanske ska man fråga sig vad det kommer sig att den blivit så älskad i U.S.A., istället för varför den inte slagit igenom här. Även i Amerika, har man disputer den och det tämligen torftiga språket och många klichéer och många bibliotek valde att inte köpa boken. Boken som kom ut 1900, overstates inte till svenska förrän 1940, året efter det att filmen med Judy Garland visats även i Sverige.

William Wallace Denslow illustrerade den första
boken om Trollkarlen, såväl som andra böcker av
Baum, men samarbetet varade bara ett par år
eftesom de blev osams om hur royaltyn skulle fördelas

Frank (som avskydd sitt första namn Lyman) var en otroligt produktiv författare, som hade ambitionen att modernisera och amerikanisera de gamla folksagorna. Förutom “Trollkarlen från Oz” och ytterligare tretton böcker om Dorothy, Toto, fågelskrämman utan hjärna, timmerhuggaren av plåt utan hjärta och det fega lejonet, skrev han flera andra serier — de flesta under pseudonym.
Dessutom var han teaterbiten, spelade teater och skrev skådespel. En tid hade han en egen teater, som hans far lät bygga åt honom (rika föräldrar kan vara bra att ha). Han arbetade som journalist, födde upp höns och försökte sig på affärer. Men hans vana att låta kunderna handla på kredit gjorde att hans “Baum’s Bazaar” fick slå igen.

Det är intressant att notera att det förekommer både något som liknar en laptop och en trådlös telefon i ett par av hans böcker.


2 kommentarer:

 1. Ja det verkar som om det är en av de filmer/böcker ALLA sett här. Har reflekterat över det.vSjälv har jag inte sett den, eller har inget direkt minne av den. Men den sänds med jämna mellanrum på TV och ska kanske se den nån gång. Intressant inlägg

  SvaraRadera
 2. Magdalena,
  Jag har inte heller sett den, fast så många amerikanska vänner tycker att jag är obildad som inte bryr mig om att se den!
  Kanske är den för moraliskt högtsående för oss depraverade européer...
  Du får se den och rapportera!
  Margaretha

  SvaraRadera