måndag 2 maj 2011

Vedergällning

Bild från plogbillsrörelsen

Hur ska vi någonsin få fred om vi fortsätter att leva efter principen “öga för öga, tand för tand”.

7 kommentarer:

 1. Olgakatt,
  Ja, och jag blir extra bedrövad när jag läser bloggar och kommentarer, där man förefaller tycka det var fel bara av oro för vad som nu kommer att hända - inte över handlingen!
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Som så ofta begriper jag mig inte på världen... hur tänker folk egentligen...

  SvaraRadera
 3. Det är ju inte oväntat att det blev som det blev. Hur många stackars människor har inte dött och pinats under alla dessa år som man har jagat Usama Bin Laden för just vedergällningens skull. Jag försvarar inte alls att man dödar någon överhuvudtaget men jag kan förstå att det blev som det blev med tanke på vad som hände den 11 september för tio år sedan, prestige, sorg och mycken annan hopplöshet som fanns och finns hos det amerikanska folket. Människan tycks ju verka utifrån att våld föder våld, inte är det någon som vänder andra kinden till när det gäller världspolitiken...har man någonsin gjort det annat i väldigt liten skala?
  Det löser inte några problem att Usama Bin Laden är död, tvärtom troligtvis och då uppstår naturligtvis frågan att vad kommer härnäst? Är inte det en naturlig förundran för många av oss som har sett hur våldet trappas upp alltmera? Den frågan behöver inte alls betyda att man tycker att det är okay att man tar livet av någon som med förakt har tagit livet av många tusentals människor i sin tur. Jag ställer den frågan för att jag är orolig av helt naturliga skäl...vedergällningen fortsätter antagligen och kommer att fortsätta så om inte människan förstår att det inte hjälper att döda andra..

  Karin som också är bedrövad

  SvaraRadera
 4. Så sant. Nu varnas amerikanska medborgare att resa utomlands och de kommer att trappa upp säkerhetskontrollerna ännu mer på flygplatserna. Det blir mer och mer absurt allting som sker tycker jag. Anne-Marie, som vill åka till Sverige utan att behöva ha en massa konstigheter under resan.

  SvaraRadera
 5. Vore jag ung hade jag svar på frågan. Nu har jag inte det. Tyvärr!

  SvaraRadera
 6. Åsa,
  Kanske tänker man inte - inte tillräckligt mycket. Det finns ju det som är roligare att tänka på.

  Karin,
  Cyprianus (200-258) skrev:
  ”Världen är dränkt av blod. När individer begår mord är det brott, men det kallas en dygd när det görs i Statens namn. Strafflöshet förvärvas för brott inte på grund av oskyldighet utan på grund av storleken på dess grymhet.” (Till Donatus, kapitel 6)
  Det jag vänder mig emot är att man så enkelt accepterar att man ger igen. Sandlådementalitet.
  Man oroar sig för vad som kommer att hända nu, istället för att fördöma mord. Jag anser inte att någonting kan rättfärdiga dödandet av en annan människa.

  Anne-Marie,
  Hoppas att din resa går smidigt trots allt!

  Viola,
  En fråga utan svar. Och tyvärr tycks det föreligga ett massivt motstånd mot att tackla frågan.

  Margaretha

  SvaraRadera