En studie vid universitetet i Warwick visar att frukt och grönsaker ökar vårt välbefinnande — och det tämligen omgående, medan det dröjer innan hälsoaspekterna av olika dieter visar sig.
I den här studien lät man 12,385 slumpvis utvalda personer föra dagbok över vad de åt, sedan utvärderades deras humör av psykologer. Och man kom alltså fram till att välbefinnandet och glädjen ökade hos försökspersonerna i proportion till deras intag av frukt och grönsaker.
Mer forskning om varför det förhåller sig så behövs, men en teori är att det finns en koppling mellan optimism och hur mycket karetenoider man har i blodet.
En längre vetenskaplig artikel om studien kan du läsa i augustinumret av "The american Journal of Public Health".
Och för att fortsätta på det inslagna spåret om matens betydelse, så har säkert många vegetarianer, precis som jag, fått sin mathållning ifrågasatt av läkare. I mitt fall har det hänt att läkare bett om ursäkt när provsvaren kommit tillbaka. Nu läser jag att många vegetarianer får i sig mer fibrer, magnesium, samt A, C och E vitaminer — och något förvånande även mer järn — än köttätande personer.
Det här med järn och dess olika källor tarvar en längre förklaring, som du får här.
Intressant. Jag har dessutom läst att det är väldigt viktigt att äta bittra och beska grönsaker eftersom de förbättrar matsmältningen, stimulerar immunförsvaret, hjälper kroppen att ta upp näringsämnen bättre och driver ut toxiner. Nu när höstterminen drar igång igen ska jag försöka äta lite mer vegetariskt och lägga till en del extra mörka "bittra" bladgrönsaker i veckomatsedeln igen. Man blir så lätt lat och äter samma tomater och morötter dag in och dag ut tycker jag....
SvaraRaderaAnnika,
RaderaVälkommen till bastmattan!
Hörde nyligen ett radioprogram om mat, där det sades att människor som gillar bittra smaker är otrevligare än andra människor. De vågade väl säga det eftersom de flesta i redaktionen gillade det bittra - men de gick inte närmare in på det.
Du har åtminstone bättre tillgång på roliga grönsaker än vad vi på svenska landsbygden har. Sen är det en annan femma om det är ekologiskt, och inte innehåller alltför mycket gifter.
För min del blir det mycket rotsaker och baljväxter, under den mörka årstiden.
Margaretha
Grönsaker är alltid bra, beska och icke beska. Utan dem skulle inte kroppen kunna ta upp så mycket annat nyttigt av allt det andra vi sätter i oss (vi som är allätare) . Jag är tydligen sur som en citron med tanke på att man är det man äter. :)
SvaraRaderaKarin
Karin,
RaderaDet där med grönsaker är ju, som sagt, lite en fråga om var man bor. Men man klarar sig ju från skörbjugg om man äter potatis - vilket jag inte är så galen i. Men bra värden har jag!
Margaretha