torsdag 19 februari 2015

Sorgsna dunsar?

Herakles stjäl äpplena från hesperidernas trädgård. 
Romersk mosaik från första hälften av 200-talet e.Kr.


Så lyckades han med sitt stordåd, att lägga rabarber på ett äpple. Att palla äpplen är väl inte så farligt, kan man tycka — det har vi väl gjort lite till mans. Men nu talar jag om Herakles, som lyckades sno åt sig ett av Heras äpplen. Har du förträngt vad du lärde dig i skolan så har du här en möjlighet att friska upp kunskaperna
Tycker du att kunskaper är betungande, så hoppa över den grekiska mytologin och läs istället om hur dagens matingenjörer lyckats manipulera äpplets gener. Om några år finns de i handeln — utan särskild märkning, om äppelodlarna får som de vill.
Om Johnny Appleseed, skrev jag för några år sedan.

6 kommentarer:

  1. Gmo verkar tyckas vara räddning för hela världen. Vem lyckas hålla emot. Jag har säkert ätit en hel del genmanipulerade ingredienser trots att jag är emot dem.
    Snart kommer trädplantorna som planteras på hyggena här i landet också att vara gmo-förädlade. Vem kommer undan när ekonomiska argument styr? Inte heller människosläktet gör det i "Du sköna nya välrd".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola,
      Så länge man inte vet hur GMO påverkar oss, är väl det minsta man kan begära att manipulerad mat märks, så att vi konsumenter har ett val.
      Nej, det är inte lätt att komma undan - om det alls går.
      M

      Radera
    2. Jag tycker som du angående gmo. Men jag slutar snart tro att vi konsumenter har eller tar någon makt.

      Radera
    3. Viola,
      Jag känner mig uppgiven och maktlös inför storebror. Det är lätt att tala om kundmakt, men så länge de multinationella företagen har de resurser de har, så kan man lika gärna bege sig ut och slåss mot väderkvarnar.
      M

      Radera
  2. Underbar historia. Vilken fantasi de hade, de gamla grekerna! Jag läser hellre om de grekiska gudasagorna än om genmanipulerade äpplen :-). Den här fantastiska historien hade jag helt glömt bort.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Visst är det synd att mytologin blivit satt på undantag - förr hörde alla dessa fantastiska berättelser till allmänbildningen.
      M

      Radera