fredag 6 april 2012

Inte så kort, om brev





Redan i min barndom, när portot höjdes med fem öre (kanske från 40 till 45 öre) tyckte min kusin och jag att det var hutlöst. Vi började fundera på att skaffa brevduvor — det var då jag lärde mig att duvorna bara flyger hem. Det komplicerade ju saken, om vi skulle vara tvungna att frakta duvorna till varandra, så var det ju inte så stor idé att brev-växla. Att investera i en så’n här buss, vore kanske att ta’ i.

Brittiska brevduvor som fraktas 
med buss under första världskriget.

Hos Wikipedia lär jag mig att redan Plinius d. ä. berättar att när Antonius 43 f. Kr. belägrade Mutinas använde de belägrade duvpost för att få kontakt med yttervärlden. Men hur de transpor-terade duvorna tillbaka till duvslaget får jag inte veta.
Nu var det förstås inte om brevduvor jag tänkte tala i dag — men som vanligt spårade jag hur, när jag hittade ett intressant stickspår. Nej, det är de oskäliga portopriserna jag tänkte gnälla över. Jag kan tänka mig att man redan i frimärkets barndom gnydde när portot höjdes från 3 skilling banco till 4 skilling banco (om det nu gjorde det, vilket jag inte vet), precis som redan de gamla grekerna beklagade sig över dagens ungdom.
Vi svenskar har det inte värst, när det kommer till dyra frankotecken, läser jag i en intressant artikel. Sverige kommer först på tionde plats, där Norge leder stort. Räknar man om priserna i förhållande till landets levnadsstandard, finns vi inte ens med bland de tio dyraste länderna.


Världens första frimärke kom ut i England
6 maj 1840. Fortfarande lär England vara
det enda landet i världen, vars frimärken
inte har landets namn påtryckt.

Frimärken fascinerar mig, både konstnärligt och historiskt — men inte så mycket att jag någonsin samlat på frimärken.
I Sverige infördes frimärken 1 juli 1855, efter engelsk förebild. Wikipedia vet att berätta att "de första svenska frimärkena, vilka avbildar lilla riksvapnet, utkom i valörerna 3, 4, 6, 8 och 24 skilling banco. De ersattes tre år senare av fri-märken med samma motiv, men med öresvalörer. De första frimärkena trycktes i ark om 100 st. År 1904 utkom det första frimärkshäftet, och 1920 började Postverket tillverka frimärken i rullar".
.
porto [pårt`o äv. pårt´o]subst. ~t ~n 
ORDLED: port-ot
• avgift för befordran av postförsändelse vanl. redovisad med frimärken: brevporto; flygporto; svarsporto; tilläggsporto; skicka den lilla boken som brev med dubbelt ~; enkelt ~ för brev upp till 20 gram
KONSTR.: ~ (för ngt)
HIST.: sedan 1645; av ita. porto 'transport(kostnad)', till portare 'bära'; jfr portativ

frank´o adv.
1 med skyldighet för säljaren att ombesörja transporten till den angivna orten: varan har sålts ~
HIST.: sedan 1855; av ita. franco (di porto) 'fri (från porto)'; besl. med frank

2 portofritt: gratis och ~
HIST.: sedan 1706; se franko 

frank`otecken subst. frankotecknet, plur. ~, best. plur. frankotecknen 
ORDLED: franko--teckn-et
• synligt bevis på att avgiften för postbefordran är betald: frimärke eller annat ~
HIST.: sedan 1881

.
Redan 1823 hade den svenske löjtnanten Curry Gabriel Treffenberg (1791–1875)   lagt fram ett förslag till riksdagen om "något slags stämplat papper" som kunde användas som omslag för brev. 
Framtiden får väl utvisa om vi kommer att behöva frimärken, i en tid när brevskrivning blivit en ovanlig sysselsättning. 
Förhoppningsvis ska man, så länge jag lever kunna köpa frimärken, annars blir jag tvungen att utöka mina minimala tekniska kunskaper till att betala portot via SMS. Det oumbärliga Wikipedia berättar nämligen att det blir allt vanligare: "Det går ut på att man skickar ett SMS och får tillbaka en kod som man skriver där frimärket brukar sitta på för-sändelsen.
I Tyskland har man kunnat betala porto via SMS sedan 2009.Danmark har varit startklart för systemet sedan 1 april 2011 och Posten planerar att införa det även i Sverige."


13 kommentarer:

  1. Det är dyrt med porto och i affärsvärlden har det blivit allt vanligare att skicka fakturor åt varandra via e:post, vilket jag tycker att är bra. Å andra sidan så är frimärken väldigt intressanta och många gånger väldigt vackra. Vi på vår lilla ö i havet har eget postverk och egna frimärken, i många olika valörer som man byter utseende på varje år. Allt lika roligt att se vilket motivet.
    Men nog skulle det förstås vara roligt om vi hade varsin brevduva att sända till varandra. Här skulle jag stå på trappan och titta mot väster och se om en liten prick uppenbarade sig mot kvällshimlen....

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Det är roligt att få "riktiga" brev från Åland, just därför att ni har egna frimärken. Men visst är elektronisk post praktisk (och inte ett smack romantisk, tänk när man kunde gå omkring med kärleksbreven instoppade i urringningen).
      Kanske kan du träna upp dina duvor - eller rent av Örnie. Vet inte riktigt vad jag har för presumtiva budbärare - hör kanadagäss på älven, tror du att jag kan få dem att flyga till Åland?
      Margaretha

      Radera
  2. Hej,
    Jag visste inte att duvorna bara flyger hem, det är nyttigt att läsa bloggar.
    Jag mailade dig i förra veckan till adressen som står på den här sidan.
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Välkommen hit Anette,
    Jag har inte fått ditt mejl - kan du försöka skicka det igen. Undrar om inte Yahoo varit opasslig på sistone, skickade ett mejl till mig själv från ett annat konto, det tog över ett dygn innan jag fick det. Och några andra mejl som borde ha kommit, saknar jag.
    Tala om när du har skickat det, så jag vet att jag ska hålla utkik!
    Margaretha

    SvaraRadera
  4. Intressant om frimärken och porton! Jag läste lite slarvigt först och blev väldigt upprörd över att man ska betala porto för SMS. Men vad...! Så såg jag vad det var och känner mig rätt kluven. SMS-biljetter på tåget och liknande tjänster är ju väldigt praktiskt, men vem sparar på gamla tågbiljetter? Frimärken är en helt annan sak och jag väljer (när jag kan) frimärken som ska "matcha" sin försändelse. Jag tror vi är tillräckligt många frimärkskramare, för att de ska bli kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Jag som inte ens brytt mig om att lära mig hur man SMSar, kommer envist att hålla fast vid frimärken. Jag försöker också att få till passande frimärken efter mottagare och innehåll - att bara skriva en kod verkar urtråkigt!
      Kanske kan vi få ha våra frimärken ifred om vi använder dem flitigt - men det kommer säkert att bli ännu dyrare att skicka saker i framtiden. Sorgligt att det ska vara så dyrt att skicka små gåvor - de kan man ju inte mejla, så där har vi inget val. Jo, valet blir ju att låta bli att skicka presenter - och då går det så dåligt för posten att de måste höja portot ännu mer. Ändå är vi inte värst enligt artikeln.
      Margaretha

      Radera
  5. Haha, neeeej jag skrev fel adress! Byt plats på mina namn. Efter kommer före och för kommer efter!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Åsa,
      Ska försöka få till namnen i rätt ordning. Jag börjar skriva i dag - men har den vanan (ovanan?) att skriva på mina brev i flera dagar, så jag kan inte säga när du får det.
      Margaretha

      Radera
  6. Precis som här då. Upptäcker ibland att jag har mail kvar i utkast som jag trott jag redan skickat. Brukar låta texten vila några dagar och sen återkomma. Dessvärre blir de liggande lite väl länge ibland men men, mitt bästa motto - bättre sent än aldrig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa,
      Det mottot är min ledstjärna!
      Nu ska jag dricka te, se'n sätta en deg - längre än så sträcker sig inte mina planer, men jag hoppas få till både lite läsning och brevskrivning på eftermiddagen.
      Margaretha

      Radera
  7. Skickar fortfarande mina räkningar till olika församlingar där jag spelat med vanliga brev frankerade med vanliga frimärken. Jag tycker det är trevligt att köpa nya kartor med nya motiv - det blir vackra brev också av dem.

    De enda "brev" jag fortfarande skriver är olika gratulationskort och tackkort. Själv tycker jag att det är roligt att få sådana i brevlådan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Visst är det roligt med "riktiga" brev! Jag har faktiskt några vänner som inte nyttjar datorer, och som hellre skriver pappersbrev.
      Margaretha

      Radera
  8. i like this interesting blog post and your picture is great i love this blog thanks for sharing this post.

    SvaraRadera