Det här är väl ingen genväg — men ett enkelt sätt att göra en enkel kaka utan att förbruka hela dagsran-sonen av energi. Inte är det nytt heller, jag har talat om det tidigare.
Marmeladkaka
På kvällen mätte jag upp, och hällde i en skål:
1½ kopp mjöl
1 tsk bakpulver
⅓ kopp råsocker
1½ kopp havregryn
I detta skar jag nästa morgon ned*
175 g smör
Tryck ut ⅔ (c:a 4 koppar) av smulblandningen i en liten långpanna (min är 475 cm²), och bred ut marmelad ovanpå.
I den resterande smulblandningen blandade jag ned
⅓ muskovadosocker
½ kopp nötter (ibland ta'r jag mandel)
På kvällen mätte jag upp, och hällde i en skål:
1½ kopp mjöl
1 tsk bakpulver
⅓ kopp råsocker
1½ kopp havregryn
I detta skar jag nästa morgon ned*
175 g smör
Tryck ut ⅔ (c:a 4 koppar) av smulblandningen i en liten långpanna (min är 475 cm²), och bred ut marmelad ovanpå.
I den resterande smulblandningen blandade jag ned
⅓ muskovadosocker
½ kopp nötter (ibland ta'r jag mandel)
1 tsk kardemumma (eller mer)
strör det ovanpå marmeladen och gräddar kakan i 30-35 minuter i 175°.
.
strör det ovanpå marmeladen och gräddar kakan i 30-35 minuter i 175°.
.
*I en kommentar på det här inlägget pratar vi om att skära ned smör i de torra ingredienserna, med knivar eller en "pastry cutter".
Någon påpekade att jag bakar ovanligt mycket kakor för att inte äta kaffebröd! Riktigt. Nu beror det på vad man menar med kaffebröd, när jag talar med svenskar så avser jag vad de flesta svenskar menar med kaffebröd, vetebröd och småkakor. Vi äter efterrätt varje dag — men serverar aldrig kaffe, kakor och bullar. Dessutom har jag många vänner som som gillar den här sortens mjuka kakor — så förutom att bjuda vännerna så avslutar vi våra måltider med något litet i den här vägen. Flera av vännerna har olika allergier och tycken, varför jag gärna experi-menterar med bakverk utan ägg, mjölk och ibland mjöl. Och naturligtvis fryser jag allt jag bakar.
Här kan du omvandla mått.
Den ska jag göra! Jag har skickat ut maken för att köpa marmelad och frukt. Sen hoppas jag att jag kan få honom att göra marmeladen! Säger som Eva det är genialt!
SvaraRaderaOch du, det där med bakmaskinen..
Lena,
SvaraRaderaSå bra att du har pli på maken!
Ja, det blir baktankar - så småningom..
Margaretha
175 g smör - bomba di grassa ;)
SvaraRaderaChristina,
SvaraRaderaJa, så kan man också uttrycka det! Jag hade tänkt säga nå't om att man bara ta'r så mycket smör man vill - men eftersom jag aldrig slaviskt följer ett recept glömde jag det.
Margaretha
Både marmeladen och kakan blev urgoda! Det kommer jag att göra ofta.
SvaraRaderajag är glad att du är tillbaka till bloggen jag har saknat dig och var orolig att du var dålig.
Lena,
SvaraRaderaSå bra att du blev nöjd med resultatet. Jag gillar den sortens bakverk där man kan byta ut de flesta ingredienserna utan att det gör så mycket.
Jag kommer nog att ta' det lite piano ett tag till - men under tiden kommer det nog fler repriser.
Margaretha