söndag 20 augusti 2023

Har du ett syband?

Vet du i så fall hur det ska användas?


SYBAND. (†) om i bord anbringat band vari syarbete fästes



Holländische Nähschule

Max Liebermann 1876




I ”Handledning i metodisk undervisning i kvinnlig slöjd” av Hulda Lundin, ges följande anvisning:


Lärarinnan bör, såsom redan förut blivit sagt, noga tillse, att eleverna intaga en korrekt kroppsställning: ryggen bör hållas rak, huvudet svagt framåtböjt, armbågarna få icke hava stöd, och benen bära icke vara korslagda (fig. 25). Figur 26 visar en oriktig och tyvärr ofta förekommande kroppsställning. 


Vidare bör man tillse, att ljuset kommer från vänstra sidan, och att ögat icke bländad av solljuset. 


Det är lättare för eleverna att sy, om de hava något att fästa arbetet vid, än om de skola utföra arbetet utan ”fästning”. I brist på ”syklump” kan därtill användas ett ”syband”. 

Men det är icke nog att anskaffa syband, man bör även noga tillse, att dessa användas rätt, ty i motsatt fall torde de mer skada än gagna lärjungarna.

Låt oss antaga, att arbetet skall utföras vid våra vanliga skolpulpeter:

Sybandet fästes på en i bordet iskruvad knapp (denna fästes 10 cm. åt höger från mitten av bordets övre kant) och lägges snett över bordet. Först sedan man har sytt 1 dm., bör man fösta arbetet i sybandet. Arbetet skall fästas så, att den punkt, där synålen sitter, kommer 1 dm. ovanför skolbordets främre kant. När man har sytt till nyssnämnda kant, flyttas arbetet tillbaka o.s.v.

Håller man strängt på denna regel, kommer armbågarna icke upp på bordet, och lärjungarna tvings att hålla ryggen rak under pågående arbete.”


Det påpekas även att: ”Sybandet lämpar sig endast för raka sömmar”


Känner du nu att ett syband är just vad du behöver, så hittar du instruktioner för en slik nödvändighetsartikel, i ovan nämnda bok.


Sewing smallholder girl

Adolf Fényes

8 kommentarer:

  1. Så mycket jag lär mig här! Jag har aldrig hört talas om syband förr.
    Siv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Siv,
      Glad att kunna bidraga till din allmänbildning!
      Margaretha

      Radera
  2. Jag gav upp redan vid fästandet av knappen på pulpetens högersida. hur skruvar man i en knapp? Får man göra åverkan på pulpeten, på det sättet? hur får man den att sitta så pass löst att det faktiskt går att sätta fast sybandet? Så många frågor! Men om man löser de problemen kanske sybandet rentav är riktigt bra att ha. Måste fråga en sömnadskunnig systerdotter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Kanske hjälper det om man är lite vriden. En knapp kan väl vara väl så intressant att ha på sin pulpet, som karvade initialer och hjärtan (för att inte tala om könsord).
      Jag har aldrig provat att nyttja mitt band — mer av bristande initiativ, än bristande vetgirighet. Men det skulle vara intressant att höra vad en sömnadskunnig person säger. Syband ingick inte i min sömnadsutbildming.
      Margaretha

      Radera
  3. Nej nåt syband har jag inte, har aldrig haft trots att jag sytt en hel del. Däremot har jag broderat ett bokmärke som väldigt mycket liknar sybandet på bilden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klimakteriehäxan,
      Tack för tipset, kanske ska jag använda mitt band som bokmärke!
      I första klass sydde jag en kudde med en bård, mitt på, som påminner mycket om mitt ägandes syband.
      Margaretha

      Radera

  4. Nej, jag har inget syband, men det var intressant att lära sig vad det är. Tack!

    SvaraRadera
  5. Gail,
    Ännu en kunskap att glädja sig åt — även om jag tvivlar på att du kommer att få nytta av den!
    Margaretha

    SvaraRadera