en myndighet jag inte hört talas om, tänkte jag, men insåg snabbt att jag läst för fort — hade jag läst som en normal västerlänning, från vänster till höger, uppifrån och ned hade jag sett att det rörde sig om en felaktig avstavning, det stod kollektivtra- fikmyndigheten. Men nog vore det på tiden att vi fick en myndighet som såg till att det blev ordning och reda på fik- och fikafronten!
Som det här med ungdomsbakelser, i min "Sju sorters kakor" från 1946 står det så här:
v
Ungdomsbakelser
2 ägg, 100 gr. socker, 80 gr mjöl, 1 tsk bakpulver.
Ägg och socker röres 10 min. och mjölet med det förut iblandade bakpulvret nedröres. I en smord plättlagg lägges klickar av smeten, som gräddas i medelvarm ugn. En del kakor beströs under gräddningen med hackad mandel och socker och böjes över en käpp. Det blir Schäferhattar. En del kakor får svalna, hälften av dem bestrykes med sylt, de övriga glaseras och lägges ovanpå, varefter kakorna skäres mitt itu och garneras med en strimla syltat apelsinskal, en nöt, ett bär eller vad man har till hands. Dessa bakelser kallas Halvmånar. Av samma smet gör man också Rulltårta. Den gräddas i en liten välsmord långpanna, stjälpes upp på sockrat papper, bestrykes med varm sylt, fruktmos eller chokladkräm och hoprullas kvickt från ena långsidan. Får svalna omlindad med pappret.
b
Jag gillar det där med att man använder vad man har till hands — men kan inte låta bli att undra över hur man gör ungdomsbakelserna!
På nätet hittar jag ett recept för ungdomsbakelser, men det ser helt annorlunda ut:
b
Receptet på Ungdomsbakelser kommer från Eva-Britt Larsson, Skeppsta, Västra Stenby. Receptet har hon fått från äldre släktingar, men det återkommer i många av de handskriva vaxduksböckerna från trakterna kring Motala och Vadstena.
6 stora ägg
4 1/2 dl strösocker
300 g smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
sylt
glasyr: cirka 3 dl florsocker och 2 - 3 msk vatten
mandel, cirka 100 g
Rör socker och smör vitt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt blandningen. Smörj och bröa 2 långpannor, 30 x 40 cm, eller använd bakplåtspapper. Plåtarna skall placeras något lägre än mitten av ugnen under gräddningen. Grädda kakorna, en långpanna i taget, i 200 grader, cirka 20 minuter.
Bred sylt över en kaka, gärna hallonsylt, och lägg sedan andra kakan ovanpå. Bred gärna glasyr över och strö på hackad mandel. Den som inte vill ha glasyr kan istället pudra florsocker över kakan före serveringen. Då blir inte kakan fullt så söt.
Skär kakan i bitar, cirka 4 x 5 cm.
v
Det är uppenbart att vi behöver en myndighet som kan se till att svenskt fika blir standardiserat.
Naturligtvis behövs en fikmyndighet! De kan väl ge ut recept på gott och ohälsosamt fika också!
SvaraRaderakram från
Mette
Flette-Mette,
RaderaVill du bli generaldirektör på den nya myndigheten? Jag kan bli din konsult - mitt första förslag är att myndigheten börjar med en vecklig fika-påse. En så'n där kasse som man kan prenumerera på!
Margaretha
förste
fikakonsult
det verkar nästan som ungdomsbakelser är ett samlingsnamn för alla bakelser gjorda på samma deg..?
SvaraRaderaoch jag håller med mette om att det behövs en fikmyndighet!
tack för att du fortsätter att ta ett steg i taget, varje dag, det gör mig så glad!!!
Debbie,
RaderaJag tänkte i samma banor -om ungdomsbakelserna alltså.
Vill du prenumerera på en fika-påse?
Margaretha
som är glad
om hon kan
göra dig glad
Vilka fina förkläden! Vill ha.
SvaraRaderaDå får du nog sy själv. Jag har faktiskt ett, nästan identiskt både till färg och form, som jag ärvt.
RaderaMargaretha