Julbord. Värmland, Järnskog socken.
I Nils Keylands bok ”Julbröd, julbockar och Staffanssång” kan man läsa om jultraditioner i alla Sveriges landskap.
Här har jag valt ett avsnitt från Värmland.
Lussottmöran» den 13 december steg mor upp redan kl. 3 och kokade fläsk och korv. Karlarna gingo tidigt i otta till sina sysslor, tröskade och höggo ved, kvinnfolken spunno blår. Barnen voro, även de, tidigt ur säng, mest för matens skull. Fyra frukostar bestodos. Ost och stomp och brännvin på sängen, sedan kaffe och stomp strax man stigit upp. Till tredje frukost doppades i grytan, och en stund därefter fingo vi kaka, kött, korv och rot, allt detta före dagen.
Dagen före julafton var man uppe kl. 4, skurade golven och putsade all metall. När golvet var skurat, utbreddes däröver till skydd mot smuts ett tjockt lager av råghalm, som emellertid julafton ersattes med ett fint hackat granris. I nämnda halm tumlade barnen om och hade roligt, så länge den låg kvar. Till stugans prydande lades på hyllor och skåpkransar enkvistar med pappersstjärnor, och vändes därvid topparna så, att blommorna framträdde. Kronor av råghalm, formade på olika sätt och smyckade med äggskal och röda tovsar, hängdes över bordet längst fram i stugan, ett bruk, som även förekom om midsommar.
Puh! Man undrar, när man läser om forna tiders jular, hur husmödrarna orkade. Inte undra på att min mamma revolterade mot många gamla traditioner (hon slutade till exempel att krusa örngottsbanden, till min farmors förvåning). Hon manade oss syskon när vi bildade egna familjer att sluta med alla plågsamma julförsök. Julen ska vara trevlig, inte jobbig, var hennes bestämda uppfattning. Men gärna pynt och presenter!
SvaraRaderaKarin,
RaderaSå klok mor du hade — hon och min mor skulle ha gått bra ihop.
Så länge man hade pigor som kunde slakta och plocka en gås, röra en kaksmet i 45 minuter (åt samma håll) och skura både golv och tak, då kunde man väl hålla gamla traditioner vid liv, men när det blev tradition med utarbetade husmödrar var det ren dumhet att fortsätta.
säger
Margaretha
som struntar i julen
SvaraRaderaMycket spännande att läsa här. Jag slog genast upp Småland som jag kommer ifrån.
Hanna
Välkommen till bastmattan Hanna,
SvaraRaderaRoligt att du hittade passande läsning. Men akta dig för att praktisera allt du läser!
Margaretha
https://bastmattan.blogspot.com/?m=0