tisdag 21 maj 2013

Om att banta


Säkerligen bantade man före 1863, fast man kallade det något annat — och man kanske gjorde det mer på känn och utan den sortens råd som läkaren William Harvey gav sin patient.
Så länge jag kan minnas har veckotidningar levt högt på mer eller mindre seriösa bantningstips. Jag tror det var på 70-talet som det påstods att hårdkokta ägg hade minuskalorier — man förbrände fler kalorier genom att äta ägget, än vad ägget gav. 



Nu läser jag på nätet att stjälkselleri har samma egenskap:

Celery has negative calories — it takes more calories to eat a piece of celery than the celery has in it to begin with.
Fast den effekten kan man ju snabbt avhjälpa genom att äta stjälken med jordnötssmör!

ban`ta verb ~de ~t 
ORDLED: bant-ar 
SUBST.: bantande, bantning
? (försöka) få ner sin kroppsvikt genom att äta mindre, ofta enl. särsk. diet: bantningskur
BET.NYANS: överfört minska omfånget av ngt: anslagen till kulturen ~des kraftigt
KONSTR.: ~ (bort el. ner) (ngt)
HIST.: sedan 1885; 1956 i överförd bet.; av eng. bant med samma bet.; till namnet på W. Banting, som på 1860-talet av läkare tillråddes att behandla sin fetma med en speciell kost.

Om William Banting säger Wikipedia:

William Banting, född 1796, död 16 mars 1878, var en begravningsentreprenör känd för att ha gått ner kraftigt i vikt efter att ha lagt om sin diet till socker- och stärkelsefattig kost. Banting hade genom åren dragit på sig en kraftig övervikt, som lett till problem med leder i knän och problem med att gå på toaletten. Han hade frågat flera olika läkare om råd utan någon framgång. Då han blev så fet att han fick problem med hörseln (fett tryckte mot innerörat) gick han till läkaren William Harvey, som föreslog en drastisk kostförändring.
Harvey ordinerade en diet bestående av ganska stora mängder proteinrik föda, såsom kött och fisk. Han minskade kraftigt på intaget av kolhydratrika matvaror, såsom öl, bröd, socker och potatis. Till sin stora förvåning tappade Banting snabbt åtskilliga kilo. 1863 meddelade han allmänheten om sina framsteg i broschyren Letter on Corpulence Addressed to the Public, där han beskrev hur han under loppet av ett år (från augusti 1862 till augusti 1863) lyckades gå ner i vikt från 92 till 71 kg.
Hans broschyr blev såpass populär att ordet bant kom att användas som verb, till exempel i uttryck som Do you bant?. Det användes första gången i en tidningsartikel i The Times den 13 augusti 1864. I engelsktalande länder lever ordet inte längre kvar i vardagligt språk, medan orden "bantning" och "att banta" har blivit etablerade begrepp på svenska.

7 kommentarer:

  1. Intressant!
    Jag har funderat någon gång var ordet har haft sitt ursprung.

    Karin

    SvaraRadera
  2. Vad lustigt att man tappat bort ordet "banta"i dess ursprungsspråk, engelskan.

    Temat intresserar mig lite extra mycket idag, eftersom jag snart ska på kvartssamtal om min livsstilsförändring (färre kilon, mer motion). Så jag har ett exempel på min blogg om en ung man som verkligen skulle behöva banta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Jag tänkte också på att man håller diet snarare än bantar.
      Hoppas dagen avlöpte väl, och att du inte ens är i närheten av Davids marmorspäck.
      Margaretha

      Radera
  3. Kanske en något senare herr Banting har puffat bort begravningsentrepenören i engelsktalande länder, nämligen kanadensaren Frederick B som tillsammans med Charles Best kom på insulinets effekt, började framställa det och räddade därmed livet på diabetikerna därefter. Dessförinnan var deras enda möjlighet att leva en stund till att tillämpa synnerligen strikt LCHF-kost - som alltså inte alls är nåt nytt i diabetessammanhang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Ja, i dag är väl Frederick mer känd än sin bantande namne.
      Det kunde nog vara rätt prövande att vara hänvisad till en strikt diet - särskilt som utbudet av grönsaker inte var lika stort då.
      Margaretha
      som inte hört
      talas om att
      man lägger
      ägg i väskan

      Radera
  4. Angående ditt hårdkokta ägg så träffade jag häromdagen en ekobonde, Charlotte Norrman Oredsson, som bl a driver hönseri och är ordförande i Svenska Ägg och marknadsansvarig för Bondens Egen Marknad i Malmö. Hon har ju en hel del mediakontakter och blev en dag intervjuad av en journalist som bad henne säga nåt roligt om ägg. "Ja, vet du att många kvinnor går omkring med hårdkokta ägg i handväskan?" sa Charlotte. " Javisst" sa journalisten, "det gör jag alltid själv". Tablå.

    SvaraRadera