tisdag 12 oktober 2021

Tisdagens uppgift

Den här veckans uppgift är att presentera böcker om konst och fotografi.

            Evening Reading, 2019
           Karen Lederer 


En omöjlig uppgift att bara välja tre konstböcker! Jag kan inte rangordna mina favoriter, men vet att en av dem är Gwen John (1876-1939), en konstnär från Wales, som länge befunnit sig i skuggan av sin mer kände bror Augustus. Gwen bosatte sig tidigt i Frankrike, där hon förblev för återstoden av sitt liv.


I boken ”Gwen John, a life”, ger Sue Roe en god inblick i denna tillbakadragna konstnärs liv.



Mitt andra val blir ”Mary Cassatt A Life” av Nancy Mowll Mathews, en biografi där man får lära sig det mesta om Mary, hennes famil och hennes förfäder. Hon kom från en välbärgad familj — den sortens familj som ibland kvistade över till Europa, där man stannade långa perioder.

Boken med sina 383 sidor ger en utmärkt bild av denna konstnär som också hon kom att bo i Frankrike under större delen av sitt liv. 

Frankrike är den enda gemensamma nämnare jag kan komma på för dessa två kvinnor — både vad beträffar deras bakgrund och uttryck. Gwens färgskala är mörk och  dov, medan Marys målningar är ljusa och lätta.



Det finns gott om konstböcker att läsa på nätet, mitt tredje val kommer från Litteraturbanken, ”Om konst och annat”, en essäsamling av Richard Bergh.

Som överintendent på Nationalmuseum, kända han naturligtvis de flesta av samtidens kändisar, som han målade många porträtt av — en av de mer kända är bilden av Gustav Fröding sittandes i sin säng.

Men han hade även en period med romantiskt måleri, då bland annat ”Riddaren och jungfrun” kom till.




En relativt ny biografi om honom är ”Richard Bergh - ett konstnärskall av Hans Henrik”.

Boken gavs ut i samband med utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde 2002. 


Mer att läsa:

Gwen blev så småningom August Rodins modell och älskarinna. Om honom finns det ett flertal biografier, några hittar du hos Gutenberg. Rodins sekreterare Rainer Maria Rilke skrev en ”August Rodin”. Vill du hellre läsa Rilkes dikter så finns en diktsamling översatt till engelska där.



Vanligtvis undviker jag att läsa romaner som framstår som biografier, men tycker att Harriet Scott Chessman har lyckats väl i boken ” Lydia Cassatt Reading the Morning Paper”. Förmodligen får du köpa den antikvariskt, eller låna den på biblioteket, om du vill ha tag på den läsvärda lilla boken.


En relativt ny biografi om Richard Bergh är ”Richard Bergh - ett konstnärskall” av

Hans Henrik.

Boken gavs ut i samband med utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde 2002. 

17 kommentarer:

  1. Du får spara det här inlägget till nästa vecka ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Robert,
      Nej, då är det bestämt ett annat tema.
      Jag har skrivit ett nytt inlägg.
      Margaretha

      Radera
    2. Nästa vecka är temat Konst & Fotografi.

      Radera
    3. Robert,
      Inte på min lista — bäst jag skaffar en aktuell lista.
      M

      Radera
  2. Intressant trio fast på fel vecka. Mycket att hämta här.

    SvaraRadera
  3. Intressanta böcker! Om konst och annat lockar särskilt! Angående listan börjar jag misstänka att jag kan ha publicerat en version med några veckor av höstens ämnen, därefter uppdaterat resten av listan och kanske ändrat lite i ordningen (och då inte tänkt på att jag redan visat vissa av ämnena för er). Ber om ursäkt för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Var kan jag hitta en aktuell lista på dina temata? Hittar bara den från den 3 september, som jag gic efter.
      Margaretha

      Radera
    2. Här finns alla:
      https://ugglanoboken.blogspot.com/p/tisdagstrion.html

      Radera
  4. Så många roliga tips man får hos dig! Alltid något nytt.

    SvaraRadera
  5. Åh, Riddaren och jungfrun har jag alltid varit så förtjust i. De där maskrosbollarna!

    SvaraRadera
  6. Tack för spännande boktips!
    Om Riddaren och jungfrun tror jag mig veta att den var en gåva till Folkets Hus i Stockholm när det var nytt 1901. Dock ville Ernst Thiehl också ha den, men då var den redan bortskänkt. Efter lite förhandlande hit och dit kom man fram till att Folkets Hus skulle få en avgjutning av Rhodins fina skulptur Hamnarbetaren i stället. Ett bra byte, tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte Rhodins, utan Meuniers, förstås!

      Radera
    2. Håller med — Folkets hus vann på bytet! Har inte sett statyn på plats, ( eller har jag det, blir osäker nu) men det finns ju en bra bild på nätet.
      Jag såg ”Riddaren”, på Thielska, i mina tidiga tonår, och blev förtjust i den — riktigt varför gjorde jag nog inte klart för mig, men jag tror att det är en målning som tjejer i tonåren faller för.
      Margaretha

      Radera
  7. Är du lika intresserad av konst som du är av litteratur?
    Böcker har jag läst en del - men efter att ha tvångsläst och dissekerat litteratur på universitetet, tappade jag lusten att diskutera böcker öht.
    Konst kan jag inte ett dugg om. När jag var barn, var allt världsligt syndigt, både litteratur och konst, så i mitt hem fanns bara några kristna tavlor, mest billiga tryck. Läslust har jag alltid haft, men konstintresset vaknade aldrig.

    SvaraRadera
  8. Bloggblad,
    Ja, konst ta’r jag till när jag inte orkar med något annat, det piggar alltid upp mig.
    Det är nog många som tappat sugen på att läsa, efter att ha dissikerat ett antal böcker. Däremot diskuterar jag gärna böcker med likasinnade.
    Att ha föräldrar som gärna gick på museer, teater och konserter har naturligtvis präglat mig. Dessutom ansåg de att böcker var oundgängliga nödvändighetsartiklar.
    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Riddaren och jungfrun är en vacker målning.

    SvaraRadera
  10. Precis som du hade jag svårt att välja denna vecka!

    SvaraRadera