söndag 23 juni 2013

Katastrofstäda aldrig!

Hör ni det — katastrofstäda aldrig! I alla fall inte om ni använder samma förkastliga metod som jag.  

Första delen av städningen går i regel bra, då känner jag mig till och med husmoderligt nöjd, när jag lägger saker där de hör hemma och plockar upp de värsta dammråttorna. Men se’n, se’n smyger sig desperationen på. Där finns artiklar som jag vill läsa, vykort från vänner på vift, ett par små skruvar, en fingerborg, några säkerhetsnålar och andra bra-att-ha-prylar. Efter att betraktat dessa prylar en stund, brukar jag raskt svepa ned dem i en låda, påse eller vad jag nu råkar ha till hands. Varenda gång jag gör den där svepande rörelsen med armen, tänker jag att det där ta’r jag reda på i morgon — fast jag redan då vet att den morgondagen aldrig kommer!
Det vill säga att jag tittar ned i lådorna och påsarna med jämna mellanrum, gör några tafatta försök att slänga, eller hitta ett lämpligt ställe för det jag inte kan tänka mig att slänga — men när det inte ens märks att jag slängt två gamla tidningar och fyra vykort, och lagt ett par pennor på ett lämpligt ställe (ett ställe som gör att de ryker med i nästa katastrofstädning, då vänder jag, går till en annan del av huset och gör något trevligare.
Vill jag återta’ mitt gamla sovrum måste jag övervinna min slängfobi — och jag måste göra det nu.
Kanske skulle jag grunda ett bra-att-ha-saker-museum för icke slängda prylar. 
 Minns ni de här muggarna?
Ville man ha något med av
drycken, gällde det att vara
snabb. Annars stod man där 
med våta händer och kläder.


muse`um subst. museet museer 
ORDLED: muse-et
• (lokal med) allmänt tillgänglig samling föremål som belyser ngt avsnitt av verkligheten ofta om samling av gamla föremål, vetenskapl. el. pedag. systematiserade: museiintendent; museikatalog; museisal; hembygdsmuseum; konstmuseum; stadsmuseum; gå på ~; en konsert i museets stora sal; olika museers konstskatter; slottets kulturhistoriska ~; tekniska museet; naturhistoriska museet
BET.NYANS: bildligt, i uttr. för ålderdomlighet: den teorin är snart mogen för ~
HIST.: sedan 1728; av grek. moseion 'åt muserna helgad plats'; jfr musa

Men jag frågar mig, vilken musa, med självaktningen i behåll, skulle vilja flytta in och beskydda mitt museum? Melpomene?
Har du glömt bort vilka muserna voro?
Kalliope (episk diktning), Klio (historieskrivning), Melpomene (tragedi och sorgediktning), Erato (sång till lyra), Euterpe (flöjtmusik), Thalia (komedi), Terpsichore (körlyrik och dans), Polyhymnia (dans och pantomim) samt Urania (astronomi)j

12 kommentarer:

  1. Ja jisses så mycket pryttlar en lyckas samla på sig. Jag har inte så många rum i lägenheten men väl en del garderober, skåp och lådor (plus både källarskrubb och vindsförråd) som ibland verkar vara utan både botten och bortre vägg. När jag "rensar" brukar det mest sluta med att jag bara sorterar, byter plats och gör nya fina högar snarare än gör mig av med saker. Lever i föreställningen om att jag en dag ska få ett liv då just den där saken kommer komma till användning...

    Hälsningar från en till med slängfobi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa,
      Mitt problem är det omvända - ett stort hus, men varken vind eller källare, och ont om garderober.
      Jag känner några personer som inte samlar på sig en endaste onödig pryl - men jag tycker nog att deras hem känns rätt sterila. Ett mellanting mellan dem och oss andra hamstrar, skulle vara trevligt.
      Margaretha

      Radera
    2. Efter inbrottet i källarförrådet blev jag av med det mest dyrbara (och ja, det var otroligt korkat av mig att ha den där värdefulla lilla lådan, i en större låda, i källaren men trodde ärligt den låg väl bevarad långt inne i garderoben), har dessutom blivit av med cyklar och lite annat som folk (exempelvis dem jag hyrde ut lägenheten till då jag jobbade i usa) stulit av mig. Tänker att jag i det perspektivet skulle ha enklare att göra mig av med saker jag inte använder - till skillnad mot cykeln som jag brukar dagligen - men icke. Vet inte hur/varför jag utvecklat så starka emotionella band till små papperslappar m.m.
      Håller för övrigt med och tycker väl inte helt kalt och sterilt är något att sträva efter men allt för plottrigt gör mig alldeles matt. Det blir för mycket att ta in. För mycket som stör på något konstigt vis.

      Radera
    3. Åsa,
      Små papperslappar kan innehålla så mycket historia - men det är extremt svårt att spara dem på ett bra vis. Jag har en del pyttesmå lappar kvar från skoltiden - sådana vi skickade till varandra under lektionerna. De kan jag ju bara inte göra mig av med.
      Och alla skisser och ideér som fortfarande bara är skisser och idéer - de kan ju komma till nytta. Någon gång...
      Margaretha

      Radera
  2. Hm, vi är nog ganska många...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ninna,
      Det är skönt att inte vara ensam!
      Margaretha

      Radera
  3. De där samlingarna av saker som man ska sortera upp sedan går hos oss under beteckningen sortiment. Det finns sysortiment, hushållssortiment, snickarsortiment osv. Och så finns det allmänna sortiment, som i regel består av flera hopslagna specialsortiment. Med tiden legeras de liksom och ingår i en kemisk förening så att de blir omöjligt att plocka isär, sortera eller slänga. Och då föser man ner alltihop i en något större låda...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Problemet uppstår när det, som hos mig, är själva huset som blivit den något större lådan!
      Margaretha

      Radera
    2. Men även på detta problem finns en lösning, för då köper man ett billigt hus på landet med vidhängande lada, serru. Tro mig, jag har testat. Det funkar minst ett årtionde och sedan köper man ett till billigt hus med rymliga förrådsbodar... (Nej någon plan B har jag inte hunnit tänka ut ännu.)

      Radera
    3. Karin,
      Nja, eftersom jag redan äger tre fastigheter, så behöver jag inte en fjärde att ha dåligt samvete för, när jag varken har tid eller råd att underhålla det.
      Margaretha
      som får lära
      sig att slänga

      Radera
  4. Jag tänker alltid att det där kan jag göra 'sen'. Det är bara att sen dröjer väldigt länge.
    Men så skulle badrummet renoveras! Halleluja, vad jag slängde grejor. Men inte allt jag borde, tydligen. Hittade häromdagen en undanställd låda som aldrig blev åtgärdad. Men nog kan jag kasta innehållet obesett, jag har ju inte saknat det på flera månader.
    Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Men man måste ju kika i lådan, kanske finns där, längst ned, något av det jag faktiskt saknat. Det händer mig mest hela tiden, att jag brister ut i ett: aha, det var i den här lådan den/det låg!".
      Margaretha

      Radera