tisdag 20 februari 2024

3 x Maria

  Be patient toward all that is unsolved in your heart and try to love the questions themselves, like locked rooms and like books that are now written in a very foreign tongue. Do not now seek the answers, which cannot be given you because you would not be able to live them. And the point is, to live everything. Live the questions now. Perhaps you will then gradually, without noticing it, live along some distant day into the answer. 

        Rainer Maria Rilke,  


Woman reading by candlelight, 1908  

Peter Vilhelm Ilsted



Mirjam (Maryam) anses vara den ursprungliga formen av Maria, som med alla sina varianter är det vanligaste kvinnonamnet i den kristna världen.

Inte underligt då att veckans tema har vållat mig — och säkert många av er andra — en hel del vånda när det kommer till att välja bara tre böcker.



Det är inte länge sedan jag upptäckte  Black Maria M. A. — en deckare (deckarinna) som sprungit ur John Fearns sanslöst produktiva fantasi. Han skrev, mest sf, under många olika pseudonymer, Men när han skrev om Maria använde han sig av pseudonymen John Slate, och höll sig (i stort sett) till en vedertagen deckarintrig. 

Här finns den klassiska något trögtänkta & trångsynta inspector Morgan, liksom den klassiska brittiska synen på den vulgära (men godhjärtade) amerikanen. 

Och så Maria förstås.

One Remained Seated 

 

 


”Vid det öppna fönstret uti ett prydligt hus straxt ofvanför Mosebacke och med den mest hänförande utsigt satt den aftonen ett fruntimmer med ett ädelt, allvarligt och skönt ansigte. Hon hade redan lemnat bakom sig ungdomens fröjder och illusioner. Hon kunde vara omkring fyratio år.”

marie sophie schwartz

Blad ur qvinnans lif (1859)



Så har vi Marie Sophie Schwartz — en intressant kvinna — och en oerhört produktiv romanförfattare.

Hon skrev om det som engagerade henne, kvinnosaksfrågor, aktuella samhällsfrågor och ståndsfrågor.


Hon var, som jag redan sagt, mycket produktiv och blev, delvis därför, naturligtvis inte tagen på allvar av de stora pojkarna — hon var ju bara en kvinna! (En fras som min mor fick höra på 30-talet när hon begärde löneförhöjning).


När jag var elva, eller kanske tolv år, fick jag, av en äldre släkting, en låda med väl lästa 25-öres romaner. Där var en blandning av Selma Lagerlöf, August Strindberg, Paul Bourget, Mrs. Hungerford, Zacharias Topelius, Elisabeth Kuylenstierna-Wenster, Charles Dickens, Hedwig Courths-Mahler, Marie Sophie Schwartz med flera — som synes en sannskyldig författarpytt. Då svalde jag allt, utan tanke på varken kvalitet eller eventuella inlägg i samhällsdebatten. 

Den sortens tankar kom några år senare, och nu har jag precis börjat att läsa om

Emancipationsvurmen.





Om Mary Roberts Rinehart har jag skrivit tidigare — i dag har jag valt en av hennes kortaste noveller ”At the Foot of the Hill”, en rar historia om en äldre man som känner sig överflödig. Den visar på bredden av hennes författarskap, för hon är mest känd för sina deckare, som ibland räknas till de hårdkokta. För några år sedan skrev jag om en annan av hennes noveller.

The Prize Pumpkin Pie 


12 kommentarer:

  1. jo, många män har Maria som förnamn, jag gav femtonåringen helt ny Valda dikter av Rainer Maria Rilke med Malte Perssons översättningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Vilken bra present till en läsande tonåring. Har inte sett Malte Perssons översättning, ska hålla utkik efter den.
      Margaretha

      Radera
  2. Men jag tyckte inte att det var så lätt att hitta marmor fast de tydligen finns överallt i litteraturen. I alla fall kul som vanligt att ta del av dina böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      En del bokval är svårare än andra — men gör man något annat en stund brukar inspirationen ramla över en.
      Margaretha

      Radera
  3. Black Maria låter intressant, den ska jag titta närmare på.
    Jag är ju redan ett Rinehart fan, tack vare dig. Men jag har ju inte läst allt så nu står hon högt upp på min läslista. Igen.
    Kanske orkar jag titta på några av Marie Sophie Schwartzs böcker, vet ju vem hon var men har inte läst något av henne. Tiden, tiden…
    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Det har varit lite knepigt att hitta ”Black Maria böcker”, av någon underlig anledning finns de inte med på verkslistorna. Skrik till om du vill ha länkar till fler Marior.
      Ja, Rineharts många böcker räcker länge.
      Somliga av Schwartzs böcker ska avnjutas i små doser.
      Margaretha

      Radera
  4. Svar
    1. Lena,
      Det säger sig ju själv att ingen av oss varken kan eller vill läsa alla böcker som presenteras — men noterar man de som verkar mest intressanta, så har man nog en läslista som räcker livet ut.
      Margaretha

      Radera
  5. Klimakteriehäxan,
    Så bra! Vitsen med de här tipsen är väl att någon eller några av oss ska hitta något nytt och förhoppningsvis intressant. Vore ju lite trist om vi all kom dragandes med samma böcker.
    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Ja, det fanns verkligen många Maria/Mary/Marie/Miriam att välja på den här veckan! Marie Sophie Schwartz verkar intressant!

    SvaraRadera
  7. Ugglanoboken,
    Ja, Marie Sophie Schwartz är intressant, men det gäller att vara inställd på den tidens sätt att uttrycka sig. Hon är ordrik, det tar en stund innan hon kommer fram till det hon vill säga — men man lär sig nya (dvs gamla) ord och seder på vägen.
    Margaretha

    SvaraRadera