lördag 11 maj 2019

Lördag med Gutenberg

påminner mig om Bert, en klasskamrat jag hade på mellanstadiet. En tystlåten och vänlig kille som inte gjorde något väsen. I slutet av en termin hade han efter en träslöjdslektion med sig vad han producerat under terminen — en slags snurra, som man fick att snurra genom att dra med ett trästycke över dess, med hack försedda skaft (ja, jag vet det är svårt att förstå hur den såg ut och fungerade), och ett par hopfogade träbitar med ett antal spik indrivna med jämna mellanrum. Bert hade BC i slöjd, och inte helt oväntat tyckte han hjärtligt illa om ämnet — kanske var det därför han frågade mig om jag ville ha hans grejor. I sanningens namn hade jag ingen aning om vad jag skulle göra med dem, men hade en känsla av att han skulle bli sårad om jag tackade nej, så jag accepterade gåvorna, och bar hem dem. Träbitarna med spikar i visste jag inte ens vad man skulle ha till, men väl hemma förklarade mor att man kunde sticka raka stycken på den — allra enklaste varianten av en stickmaskin, samma idé som trådrullarna med fyra små spikar runt hålet, som man kunde tillverka snoddar med.

Twins wearing rake knitted sweaters made 
by a patient at Kenilworth Hospital, Biltmore, N. 

Allt detta kom för mig när jag i dag hittade "Rake Knitting Patterns" från 1923, av Bertha Thompson, bland de nytillkomna böckerna.
Vad tekniken kallas för på svenska, har jag ingen aning om — men jag ser att den är i högsta grad levande, när jag söker på "rake-knitting". För den som inte vill slå in spikar i ett par brädor, finns det både runda och raka "rake-knitting looms" av plast att köpa. och för den hågade finns det både instruktioner och mönster på nätet.
Halsdukar är minsann inte det enda man kan göra, det finns mönster på både mössor, bäddjackor och koftor.
A Patient Wearing a Rake Knitted Sweater 
of Heavy Yarn Made by Himself.

Hittar ännu en bok i ämnet, "Rake knitting and its special adaptation to invalid workers" av Susan Elizabeth Tracy, som i början var med om att utveckla arbetsterapin i Staterna. I den boken kan den som behöver en "frukostjacka" hitta ett sådant mönster.

Breakfast Jacket

För den som tycker att det är tillräckligt att hålla reda på fyra spikar på en trådrulle finns en bok även om detta: "Spool Knitting", av Mary A. McCormack. 

I gamla barnböcker brukade storasyster alltid knåpa ihop ett par tömmar åt lillebror  något som storasyster måhända ångrar när hon inser att hon måsta köra med lillebror på juldagen, istället för att läsa sina julklappsböcker.


3 kommentarer:

  1. Jamen en frukostjacka vore kanske inte så dumt. Visserligen har jag inga plagg i övrigt som avsedda för olika tider på dagen, ingen kamkrage för morgontoiletten, ingen liten lunchdräkt, ingen aftonklänning, så en frukostjacka är väl det minsta jag kan begära.

    Men nattlinne då, undrar vän av ordning. Med nattlinnen är det så att det just inte är någon ordning alls... http://www.karinenglund.com/2011/11/vad-ar-en-padda-och-en-nattskjorta/

    SvaraRadera
  2. PS. Underbar och sorglig berättelse om din klasskamrat som tillverkat användbara saker i slöjden och sedan fick underkänt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Visst är frukostjackan läcker. Hade jag inte ett sådant överflöd av allsköns klädesplagg skulle jag kunna tänka mig att göra en.
      Det är nog bäst att du genast börjar tillverka din "rake-knitting loom" - då hinner du kanske göra en bäddjacka också, vilket det finns en beskrivning på.
      Eftersom jag inte är någon betygsvän tycker det är förfärligt att underkänna ett barn som inte är så händigt. Undrar om de inte gör andra saker i slöjden i dag - fast det hjälper nog inte om man inte är road - eller inte får till det.
      Margaretha

      Radera