onsdag 22 augusti 2012

Allmänmänskligt?

Franz Ferdinand

Mor frågar tjejen från hemtjänst vilken av dagstidningarna hon vill läsa — DN eller den lokala blaskan. Hon väljer det lokala bladet, med motivationen att i  DN finns inget av intresse för henne. 
Ja, ja, mänskligheten är uppenbarligen mer intresserade av grannens görande och låtande än vad som händer i stora världen. Det får mig att tänka på en episod i L. M. Montgomerys bok “Rilla of Ingleside”:
Therefore Susan had all the comfortable consciousness of a well-dressed woman as she opened her copy of the Daily Enterprise and prepared to read the Glen "Notes" which, as Miss Cornelia had just informed her, filled half a column of it and mentioned almost everybody at Ingleside. There was a big, black headline on the front page of the Enterprise, stating that some Archduke Ferdinand or other had been assassinated at a place bearing the weird name of Sarajevo, but Susan tarried not over uninteresting, immaterial stuff like that; she was in quest of something really vital. Oh, here it was—"Jottings from Glen St. Mary."

Det var förmodligen många som reagerade som Susan, när skotten i Sarajevo föll — så här långt efteråt, när vi vet vad skotten var början till, är det lätt att småle åt hennes okunskap och ointresse — men kanske är det bara en allmänmänsklig reaktion.


8 kommentarer:

  1. Min kollega Jessica http://jessicapalmgrenillustration.blogspot.se/ har visat mig ett gammalt foto. I en trädgård i Djursholm sitter en av hennes släktingar ur en äldre generation, (mammas mormor?) eftermiddagste i bersån ungefär... I hennes knä ligger tidningen uppslagen, där man tydligt kan läsa rubriken om händelsen i Sarajevo, som just inträffat. En svensk parallell till din historia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Den som tog det fotot var uppenbarligen insiktsfull nog att inse att bilden förmodligen skulle bli historiskt intressant. Det var nog inte alla som förstod.
      Margaretha

      Radera
  2. Vad stort sker, sker tyst, heter det ju. Fast ett skott är ju knappast tyst, i och för sig. Men det är nog ofta som en avgörande händelse inte uppmärksammans förrän i efterskott. Tänk på Jenners observation av att mjölkerskor som haft kokoppor på händerna inte insjuknade i smittkoppor och vad vaccin sedan kommit att betyda. Jag tycker det är fint att man döpte tekniken efter ko pch inte efter Jenner, faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. olgakatt,
      Sitter och grunnar på om fler djur fått ge sitt namn till upptäckter av det här slaget - men kommer inte på något.
      Ja, det är ju onekligen lättare att dra slutsatser i efterhand.
      M

      Radera
  3. Jag förvånar mig över att tjejen från hemtjänsten läste någon tidning överhuvudtaget. Det är väl inte några ungdomar nu för tiden som läser papperstidningar alls.

    Själva prenumererar vi på NT - vår lokalblaska - och inte är det för att läsa inrikes- eller utrikesnyheterna. De brukar f.ö. komma några dagar efteråt. Man vill ju gärna hänga med i vad som händer i ens egna kommun och vilka som har dött eller gift sig...Inte så väsensskilt från Susan alltså.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Allting är ju som bekant relativt - men jag vet inte om jag räknar hemtjänstaren till de unga, hon är ju trots allt femtio år.
      Hinner sällan till de lokala nyheterna och de legala annonserna - försöker lyssna på radions nyhetssänding en gång om da'n.
      M

      Radera
  4. det låter väldigt amerikanskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Det gör det onekligen, men jag misstänker att fenomenet existerar i andra länder med liknande, och ännu värre, indoktrinering och censur. Vi går ju inte heller fria - det försåtliga med Amerika är ju att de ger sken av att vara öppet och demokratiskt.

      Hemma igen?
      M

      Radera