tisdag 9 november 2010

Ohöljd reklam



Man kan ju fråga sig varför jag, som kanske köper vispgrädde ett par gånger om året, gör reklam för Arlas smaksatta vispgrädde. I synnerhet som jag inte ens är huslig och inte har en aning om hur jag skulle använda denna grädde om jag fick den i min hand. Dessutom är jag ingen vän av smaksatta produkter.
Men när det damp ned ett mejl i lådan där Smartson sökte testpiloter för Arlas grädde så sträckte jag ut handen.
Kanske är det en nedärvd reflexrörelse att samla nötter inför vintern — även om man inte gillar nötter.

Nu ska ingen tro att smaksatt grädde är en nyhet, hittar ett recept på Chocolate Cream i "The Cook and Housekeeper's Complete and Universal Dictionary; Including a System of Modern Cookery, in all Its Various Branches, adapted to the use of Private Families: Also a variety of Original and Valuable Information" en bok av Mary Eaton från 1823 (nätt liten titel, eller hur?)
Fast det är naturligtvis enklare att införskaffa en av Arlas förpackningar — om man inte handlar lika sällan som jag, vill säga, och dessutom glömmer allt som inte hör till standardinköpen (jo, jag har alltid en handlingslista — men vad hjälper det om man inte tittar på den?). Döm själva:
CHOCOLATE CREAM. Scrape into one quart of thick cream, an ounce of the best chocolate, and a quarter of a pound of sugar. Boil and mill it: when quite smooth, take it off the fire, and leave it to be cold. Then add the whites of nine eggs; whisk it, and take up the froth on sieves, as other creams are done. Serve up the froth in glasses, to rise above some of the cream.


Fortsättning följer — om jag skulle bli en av de (o?)lyckliga testpiloterna. Vilket för mina öron låter som om jag förväntades provsmaka grädden i ett flygplan. Och varför inte, om Arla bjuder på en flygtur?

15 kommentarer:

  1. Klokt att sträcka ut handen, för det handlar ju om att befrämja vetenskapliga undersökningar, eller hur, smaksatta eller inte.
    Hoppas du får flyga med Arla!:)
    Karin
    som håller tummarna, de nedkylda

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Oh ja, vad gör man inte för främjandet av nya kalorier!
    Hoppas dina tummar tinar upp snart!
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Karin,
    Oh ja, vad gör man inte för främjandet av nya kalorier!
    Hoppas dina tummar tinar upp snart!
    Margaretha

    SvaraRadera
  4. Jag hoppas också att du får flyga med Arla, men i ärlighetens namn ser det inte gott ut.
    Jag har svårt för smaksatta produkter, brrr.

    SvaraRadera
  5. Chris,
    Nej, det där med smaksatt är jag tveksam till - i all synnerhet som det ofta inte bara är den konstgjorda smaken som är tillsatt! Men har jag inte vunnit något se'n jag vann min gunghäst, så tror jag inte att risken är så stor.
    Margaretha
    som nog får hålla sig på backen med sina högtflygande planer

    SvaraRadera
  6. em: Nä, finns det något värre än sån där smaksatt yoghurt eller fil i enlitersförpackningar?
    Äckligt söta, och som du skriver, det är nog både det ena och det andra som är tillsatt.

    SvaraRadera
  7. Chris,
    Håller med, håller med, håller...
    Efter att av misstag fått sötad yoghurt har jag lärt mig att läsa NOGA på ALLA förpackningar, innan jag lägger dem i vagnen! Fast just yoghurt gör jag nästan alltid själv.
    Kanske skulle skaffa ko. Vill du dela den med mig? Den veckan du har datanörden har jag kossan - se'n byter vi.
    Margaretha
    som inte ens provat på att mjölka

    SvaraRadera
  8. em: Jag är med. Det låter som ett utmärkt arrangemang :-)
    Vi lär oss säkert att mjölka...
    En trevlig och social fjällko, skulle inte det vara något?

    SvaraRadera
  9. Flygtur- ja tack.
    Smaksatt grädde- nej tack
    Grattis i alla fall till att vara pilot. Det är alltid kul tycker jag. ( Och vi är - tyvärr- storkonsumenter av vispgrädde ;((( )

    SvaraRadera
  10. Chris,
    Kom just på att jag har en väninna som har rödkullor, hon lever säterliv hela somrarna, och lär oss säkert att mjölka! Tror du skulle gilla henne.

    Lisette,
    Jag håller ju i grunden med dig, och undrar vad jag gett mig in på. Kanske gillar älsklingen smaksatt grädde. Fast han får aldrig mjölkprodukter - hur klassiskt det än är med katter och grädde, så är det inte nyttigt för dem. Och tillsatser vill jag inte utsätta honom för.
    Har för ögonblicket faktiskt grädde i kylen - men den har gått ut för länge se'n, så går det alltid med mina gräddar... kanske kan skicka dem till dig, sista da'n i fortsättningen?

    Margaretha

    SvaraRadera
  11. Arla behöver säkert ärliga svar... nån som kan säga äckligt också.
    Handmjölkat från snälla rödkullor låter godare och lika fett.

    SvaraRadera
  12. Kan jag också få dela ko med dig och Christina? Sen kan jag ro den av och an till er. Passar på när den går i sin:), så ni inte går miste om någonting.

    Du och jag och en ko
    segla i en träsko
    när vi kom till Köpenhamn
    så var träskon full av vann...

    men jag landar ju innan dess.
    Karin
    som tittar ut på en snöstorm just nu

    SvaraRadera
  13. FOX-Karin,
    Det återstår att se om de vill ha ett ärligt svar.
    Ja, rödkullorna har väl högre fetthalt även om de ger en aning mindre mjölk. Om jag minns rätt från mina ko-bekanta.

    Ålands-Karin,
    Ja, Christina har ju redan svarat - och vilket fantastiskt svar se'n!
    Du kanske behöver kossan den här veckan om du blir inblåst-snöad!

    Margaretha
    som har återgått till brasan

    SvaraRadera
  14. Vad har det nu flugit i Arla? Kontaminera en ren produkt med kemikalier!
    mvh R

    SvaraRadera
  15. Renée,
    Nu för tiden är det väl ovanligt med okontaminerat.
    tror i alla fall
    Margaretha

    SvaraRadera