onsdag 10 november 2010

Musmassmöte?

I köksfarstun har vi det kyligt för att kunna förvara grönsakerna där. I morse upptäckte jag att det inte bara är frukt och grönsaker vi hyser. Förutom att jag är delägare i en ko, en häst och en datanörd så tycks jag även vara musvärdinna.
Så istället för de husliga aktiviteter jag planerat, blev det till att flytta in allt ätbart i köket och sortera bort det som var gnagt på.
Mitt i röjningen hörde jag att älsklingen var på trappen, och tyckte att stunden var inne för honom att göra sin plikt. Så jag öppnade ytterdörren — och in rusar älsklingen och lägger en levande mus för mina fötter. Tack och lov la' han den på en tidningshög, och tack och lov var musen för chockad för att röra sig snabbt, så jag grabbade tag i sagda tidning med den chockade musen och lyckades få upp ytterdörren och hiva ut både mus och katt.


Jag vet fortfarande inte var de små liven kommer in, men har lagt ut små tussar med pepparmyntsolja lite varstans — och i synnerhet på tröskeln in till köket. Jag misstänker nämligen att nu när vi har handikappvänliga trösklar så är de även så musvänliga att en hungrig mus mycket väl kan krypa under den stängda dörren. Handkammare och skafferi är (hopps jag) fortfarande musfria.

11 kommentarer:

 1. En levande kärleksgåva av Åskar!!
  Inte dumt alls. Undrar hur det gick med kärleken och gåvan på utsidan ytterdörren?:)
  De där små, faktiskt söta varelserna, är man glad om man slipper, men visst förstår jag dem. Vem vill inte ha varmt när det är kallt ute. Bjuds man på grönsaker också så är det ju rent av självklart
  att söka sin in till all härlighet.
  Karin
  som bakar surbröd

  SvaraRadera
 2. Otäckingarna lär kunna ta sig igenom ett hål som inte är större än en blyertspennas diameter. Inte begriper jag hur de bär sig åt. De måtte tillfälligtvis implodera på något mystiskt vis...

  SvaraRadera
 3. Det kanske är de husvilla Stribergsmössen som har hittat ett nytt hem?
  Allvarligt talat så är det tydligen ett sk musår i år.
  Möss är gulliga - men inte ihop med mat.
  Vad förvånad Åskar måste ha blivit, att matte inte blev själaglad över en sån fin present!

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Visst är de söta - men inte bland min mat!
  Men visst förstår jag de små liven, jag skulle säkert göra likdant om jag var tvungen att springa barfota i snön.
  Åskar är go', men jag får tala förstånd med honom så att han sätter skräck i mushusockupanterna.

  Mira,
  Det är ofattbart hur de ta'r sig in. Jag har sett en mus hoppa 10 cm rakt upp och in i ett minimalt hål - snacka om träffsäker.
  Undrar om de inte har specialkonstruerade leder, som gör att de kan trycka ihop sig - ungefär som ormens käkar, fast tvärtom.

  Chris,
  Ska genast fråga dem - är det dina möss så skickar jag omgående tillbaka dem!
  Var det inte musår förra året också? Då såg vi inte en endaste mus.
  Vid det här laget borde Åskar veta att hans gåvor blir returnerde. Eller också är det det han vet, och därför han kostar på sig att vara generös!

  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Jag är jätteskraj för möss hade möss hemma och jag kunde inte sova på nätterna utan blev tvungen att flytta till dottern.

  SvaraRadera
 6. Pia,
  De är ju inte trevliga - men är ju räddare, eller lika rädda, för oss som vi för dem. Det brukar ju räcka att man låter lite eller rör sig - fast det finns ju fräcka gynnare också..
  Hade du möss i lägenheten?!
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. em: Det var musår för två år sedan, inte förra vintern tror jag. Vi hade inga musbesök i fjol, men tog säkert ett 20-tal under diskbänken för två år sedan.

  SvaraRadera
 8. Glömde skriva att jag tycker Åskar är en smart katt som fattar att gåvorna returneras omgående...

  SvaraRadera
 9. Chris,
  Dina kommentarer trillade in just som jag skulle stänga butiken för dagen.
  Aha, förrförra året hade vi inte heller möss, det var nog året dessförinnan.
  Visst är han smart min älskling - undrar om det är arv eller miljö!?
  Margaretha
  som säger g'natt

  SvaraRadera
 10. Möss skall hålla sig utomhus. Precis som myror. :) Hoppas att du och dina kattvänner får bukt med besökarna. Intressant att möss är sådana "akrobater".

  SvaraRadera
 11. Anne-Marie,
  Jag tror möss om att klara av nästan vad som helst!
  Våra vanliga svenska myrer är tämligen fridsamma jämfört med myror i många andra länder, men jag håller med om att vilda djur (vilda myror och möss?) ska hålla sig ute.
  Margaretha
  som undrar om möss tycker lika illa om kanel som myrorna gör

  SvaraRadera