onsdag 10 november 2010

En ko, ja!

Kodiskussionen fick mig och inse att det finns för-färligt många ord som börjar på ko. De flesta tämligen vanliga, vilket inte betyder att jag känner till dess etymologi.

Som ordet koja, jag väl både byggt kojor och använt ordet otaliga gånger utan att reflektera över dess ursprung. Och kojar gör jag ju varenda kväll.
.
1koja [kåj`a] subst. ~n kojor
ORDLED: koj-an
• mycket enkel byggnad avsedd för tillfälligt boende el. tillfälligt uppehåll: granriskoja; huggarkoja; hundkoja; jaktkoja; timmerkoja
BET.NYANSER: a) spec. om liten byggnad e.d. byggd av barn för lek: trädkoja; bygga en ~ under bordet b) allmännare anspråkslös stuga
HIST.: sedan 1625; av lågty. koje 'hydda; trångt rum; avplankning'; trol. av lat. cavea 'håla; bur'

2koja [kåj`a] verb ~de ~t
ORDLED: koj-ar
SUBST.: kojande, kojning
• gå till sängs ⟨sjö. el. vard.⟩
KONSTR.: ~
HIST.: sedan 1879; till koj
Och visst är det fascinerande hur orden hakar i varandra.

kotteri, benämning, ofta med kritisk underton, på slutet mindre sällskap, krets av likasinnade, klick, gäng; i politiska sammanhang en ibland använd term för en informell, mindre grupp bildad i syfte att få till stånd en förändring av politisk eller personell natur. Ordet kommer av franskans coterie 'sällskap av likasinnade', 'kotteri', ursprungligen 'ett antal bönder som tillsammans arrenderar en egendom', ytterst till fornfr. cote 'koja'.
.
kotteri´ subst. ~et äv. ~t, ~er
ORDLED: kott-eri-et
• mindre, slutet sällskap med stark sammanhållning mot omvärlden av informell men varaktig natur {→kamarilla}: kotteribildning; kotterispråk; kotteriväsen; konstnärskotteri; de litterära ~ernas sekterism
BET.NYANS: om tillfällig gruppering: männen samlades i ~er för att prata affärer och dricka whisky
KONSTR.: ett ~ (av ngra)
HIST.: sedan 1747; av fra. coterie med samma bet., urspr. 'torpare under samma egendom', till fornfra. cote 'koja'; trol. besl. med kåta

korsu [kɔ´rsu] (fi., 'skyddsrum', eg. 'koja'), finsk benämning på skyddsrum i fält. Korsu kallades under krigen 1939-40 och 1941-44 olika typer av skyddsrum, från enkla splitterskydd till sten- och betongkonstruktioner av varierande storlek och motståndsförmåga mot vapenverkan.

6 kommentarer:

 1. Kotterier gillas inte!
  Finns det någonting värre än när man i en grupp plötsligt har en mindre liten grupp i gruppen som gör egna beslut över huvudet på resten av gruppmedlemmarna. Däremot gillas kottar av olika slag.
  Karin
  som har blivit ko-galen på sätt och vis:)

  SvaraRadera
 2. Ninna,
  Kokostym?
  Ungefär som flicka i frack - fast för nötboskap.

  Karin,
  Den sortens kotterier du talar om, är inte trevliga. De finns ju lite var stans, även i bloggvärlden. Man talar ju nästan alltid om det som något negativt - men det behöver det väl egentligen inte vara?
  Om kottar kan jag inte komma på något otrevligt - utom möjligen att gå barfota på en en stig med tallkottar.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Bra korsordsord KOLIK brukar bli AS. Ko-van är också bra liksom ko-sa...
  O-ko-ordinerad Musikanta

  SvaraRadera
 4. Karlavagnen,
  Kokotteri, kolossalt komiskt!

  Ingrid,
  Det beror väl på hur länge den stackars kossan varit död - för inte äter ni icke-vegetarianer as?

  Margaretha
  som inte löst korsord på år och dag

  SvaraRadera