torsdag 6 oktober 2011

Tjuvgods

I min lilla by — OK, ska man vara korrekt så är det en tätort, med ungefär 3000 själar — alltså, där i den lilla byn tycker jag att man lyckats osedvanligt väl med att försköna samhället. Man har planterat träd, anlagt gräsmattor och på sommarhalvåret finns det gott om blomsterarrangemang. I några av dessa jättestora krukor växer i mitten en gul kläng- (eller häng-) växt, den väller fram och blommar rikligt. Jag kunde inte låta bli att nypa av ett par stjälkar när jag gick förbi — och nu undrar jag vad det är som jag har stulit?
Inte bara har de två rankorna stått sig väl, nya knoppar tittar upp ur sina hyllen, och slår ut.


6 kommentarer:

 1. Den har jag odlat för många år sedan, men tror du jag minns vad den heter? Pyts heller! Men någonstans i bakhuvudet pockar ett namn på: brunöga men ....är väldigt osäker.

  Karin som vet att det finns många varianter på brunöga

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Vi har också gått igenom alla "ögonnamn" vi kan komma på - utan att träffa rätt.
  Ska googla på brunöga nu.
  M

  SvaraRadera
 3. Fel färg!
  Tror att det är svartöga den heter. Thunbergia alata. Den var så tacksam att låta barnen så när de var små...växte som bara den.
  Pröva med den färgen istället

  Karin som tror hon minns rätt nu!

  SvaraRadera
 4. Thunbergia, eller Svartöga, tror jag att den heter. Ja nu ser jag ju i kommentaren strax ovanför att Pettas också föreslår det. Men vanligtvis brukar den vara lite mer orangegul i färgen. Kan det vara ditt foto ?

  SvaraRadera
 5. Jag glömde ju berätta att min "Asblomma" håller på som bäst att veckla ut sina första blommor nu!!! Den satte knopp förra året eller rättare sagt knoppAR men något hände och de föll av allesammans. Knepigt. Men NU! Det ska verkligen bli intressant att sniffa på den om någon dag och känna om den är behagligare till sin doft än min egen planta, som ju visserligen är vacker, alldeles otroligt vacker, MEN som tyvärr aldrig får ståta med sina blommor mer än några timmar innan jag knipsar av dem för att vi ska slippa få frågan om var den ruttnande råttan ligger .....

  SvaraRadera
 6. Tack både Karin och Lisette, har slagit upp, och visst är det svartöga.
  Min är faktiskt så ljusgul som på bilden - fören gångs skull har kameran rätt.

  Roligt att din asblomma tänker blomma, Lisette! Jag är också nyfiken på om den tänker stinka eller ej.
  Din planta mår bra, men har ännu inte visat några tecken på att blomma.
  Margaretha

  SvaraRadera