måndag 14 februari 2011

Kanske någon vet


det jag tänkte ta’ reda på under dagen.
Med anledning av dagen hade jag tänkt ägna mig åt lite hjärtforskning. Tanken var god, men det var innan komplikationerna under köksgolvet tillstötte.
Alltså, jag är övertygad om jag någon gång läst om hur, och när, hjärtat blev symbol för kärlek och diverse positiva känslor — och hur muskeln ändrade form och blev “hjärtformad”.
Det enda jag hann kolla, var att redan Chauser använde ordet cordial, vilket väl måste betyda att så tidigt som på 1300-talet fanns metaforen.

Och varför i all världen finns det ett hjärta på dassdörren?
Så läser jag om skolan i New Jersey, där man sedan 1997 bannlyst allt firande av Valentindagen eftersom gamle Valentin var ett helgon — och religiösa dagar och helger må man icke fira. Men nu vill eleverna så gärna fira dagen, så man har döpt om den till Special Person Day. Och si då, då går det utmärkt att fira av hjärtans lust.

6 kommentarer:

 1. http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=513

  Hittade ovsnstående ang hjärta på dassdörren!Hade själv funderingar åt det håll sista meningen antyder;)

  SvaraRadera
 2. Dassdörrshjärtat, tänkte spontant på att det är en ren hjärtesak att få gå på dass när behovet uppstår men förstår nog att det ligger mycket sanning i Olgakatts hänvisning.:)

  Hjärtformsutseendet? Vill gärna veta mera jag också

  Karin

  SvaraRadera
 3. Ja, varför hjärta på dassdörren? Jag kommer att tänka på en bok som Lasse Westman (Tidningen Vi)skrev, Stora Dassboken. Får du tag i den, finns kanske svaret där!

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Tack för länken! Väckte andra, närbesläktade, minnen.

  Karin,
  Finns säkert en del skrivet om detta - gäller bara att hitta det.

  Jessica,
  Ska fråga om bibban kan skaka fram den.

  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Läste artikeln som Olgakatt refererar till och håller nog med om det hela. Framför allt vet ju alla vad dörren leder till om det är ett hjärta på dörren! Det är ju väldigt vanligt även i hemmen att man sätter ett hjärta på toadörren. Vad det blir uppochner har jag aldrig tänkt på, haha!
  Den här skolan påminner mig om vissa skolor i Sverige som inte får ha avslutning i kyrkan. Och ska dom i alla fall ha det får de ABSOLUT INTE sjung "Den blomstertid..." Men det har visst lugnat ner sig på den fronten tror jag sen vi bytte regering.
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Ingrid,
  jag tänkte också på skolavslutningsdebatten, som jag tyckte var ovanligt livlig före sistlidna skolavslutningen.
  M

  SvaraRadera