måndag 28 mars 2011

Grattis Jan!

Jan Amos Komenský
28 mars 1592 - 4 November 1670

John Amos Comenius, Ján Amos Komenský, Johann Amos Comenius, Jan Amos Komeński; Comenius Ámos János, Iohannes Amos Comenius — man kan finna hans namn stavat på många olika vis, beroende på i vilket land man befinner sig.
Här håller jag mig till den tjeckiska stavningen eftersom han var tjeck.
Han var teolog och pedagog, och kallas ofta undervisningens fader. Jan till tillhörde det böhmiska brödraskapet och all hans undervisning vilade på kristen, protestantisk, grund.
Det revolutionerande i hans tankar var nog att han ansåg att alla barn — både pojkar och flickor — skulle få skolundervisning, och det oberoende av vilken samhällsklass man tillhörde. Även hans syn på inlärning var, för sin tid, praktisk och modern. Han ansåg att man skulle anpassa undervisningen efter barnets mogenhetsgrad, och använde sig av bilder i undervisningen. För några år sedan skrev jag om, Orbis Pictus, en av hans läroböcker.

The Stove with the Bed-room.
Hypocaustum cum Dormitorio
Cookery.
Coquinaria.

The Flesh and Bowels.
Caro & Viscera.
När habsburgarna 1621 rekatoliserade Böhmen, blev Jan tvungen att fly, och kom då att bosätta sig i Leszno, i Polen. Där arbetade han som präst och lärare och kom så småningom att bli överhuvud för stadens böhmiska bröder.
Sverige visade intresse för hans pedagogiska metoder, och 1632 begav han sig till Sverige för att hjälpa till med planläggningen av landets skolsystem. Men England hade också fått upp ögonen för hans pedagogik, och 1641 reste han till England, där han ingick I en kommitté som arbetade för en reformering av skolsystemet. Men Redan 1642 återvände han till Sverige på inbjudan av Axel Oxienstierna och Louis De Geer för att utarbeta läromedel och caromed för det svenska skolväsendet. Han var under den tiden bosatt i Elbing, i Västpreussen, som då tillhörde Sverige. Han lär inte ha satt några djupare spår i det Svenska undervisningssystemet, även om han färdigställde några böcker innan han 1648 återvände till Polen.
När polska partisaner förstörde Lenszno 1656, tog Jan sin tillflykt till Amsterdam, där han tillbragte återstoden av sitt liv.

5 kommentarer:

  1. Sverige måtte ha reagerat synnerligen trögt på denne förståndige mans idéer eftersom folkskolan blev lag först 200 år senare! Då bidrog en påstådd släkting till mig, Nils Månsson i Skumparp, Fränninge. Min farmor ansåg i alla fall att hon var släkt med honom, hon var också från Fränninge.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_M%C3%A5nsson_i_Skumparp

    Nils kan vi gratulera om en dryg vecka, den 5 april.

    SvaraRadera
  2. Intressant att få veta lite mer om Comenius. Var bara ett namn för mig innan jag läste ditt inlägg :-)!

    SvaraRadera
  3. Olgakatt,
    Spännande läsning om Nils!
    Man kan undra varför det tog så lång tid att få till allmän skolplikt. Eller kanske inte - det är ju svårare att styra ett läskunnigt och välutbildat folk.

    Ingrid,
    Man får beta av ett namn i taget - för det är rysligt många namn, jag vagt känner igen, utan att egentligen veta något om människan bakom namnet.

    Margaretha

    SvaraRadera
  4. De tankarna gillar jag....Jan var tydligen en föregångare på många plan vad gäller kunskap och skolning

    Karin

    SvaraRadera
  5. Karin,
    Han var nog för modern för sin tid. Samtidigt som han var sträng i sin religiösa uppfattning - och satte religionen före undervisningen.
    M

    SvaraRadera