söndag 13 mars 2011

Grattis Daniel!

Daniel Lambert
13 mars 1770 – 21 juni 1809

Det finns mycket man kan bli berömd och ihågkommen för — Daniel blev det för att han var sin tids fetaste man. Han tycks ha varit en normal kille ända tills han var 20 års åldern. Då tog han över sin fars arbete som fångvaktare på Bridewell, en korrigeringsanstalt, i hemstaden Leicester. Den 180 cm långe Daniel fortsatte att sporta som han alltid gjort, men gick snabbt upp i vikt, 1793 vägde han 203 kg, 1804 hade han lagt på sig ytterligare 108 kg, och vägde alltså 311 kg. Det tycks inte ha påverkat hans liv i någon större utsräckning, han leve ett normalt liv med arbete och aktiv fritid, men när anstalten stängdes 1804 gick han i pension.
Nu hade han gott om tid men ont om pengar, vilket ledde till att han, trots att han var blyg, reste till London, i en specialbyggd vagn, och visade upp sig för pengar. Fem shillings kostade de att bese Daniel, pengar han väl behövde eftersom det kostade honom stora pengar att låta sy de kläder han behövde. Bara materialkostnaderna var enorma — en av Daniels rockar räckte till sex normalstora män.
I juni 1809, var han på ett tillfälligt besök i Stamford, när han plötsligt avled. Dödsorsaken är okänd, trots sin enorma kroppshydda lär han ha varit en ovanligt frisk man, utan några medicinska problem.
För att få ut honom ur huset blev man tvungen att riva en vägg. Till den hjulförsedda kistan gick det åt 10,4 m² trä, och trots att man anlagt en sluttning fram till graven, behövdes det tjugo man för att sänka kistan i graven.

7 kommentarer:

 1. Ja, folk kunde även förr! Ett intressant människoöde, onekligen.

  Han har många efterföljare idag, de flesta i USA. Det handlar ibland om sängbundna människor som inte ens kan ta sig ut genom sovrumsdörren.

  Livet kan vara tragiskt på många olika sätt...

  PS. Skrev ett litet svar till dig.

  SvaraRadera
 2. Många självmord begås med kniv och gaffel... Ryktet om denne obese mans friskhet torde vara ganska överdrivet! Vilket hans plötsliga död vid 39 års ålder illustrerar.

  SvaraRadera
 3. Hjärtinfakt, tänkte jag. Olgakatt satte det på plats.
  Stackars människa, det måste ha varit tungt att leva för honom.

  tror Karin

  SvaraRadera
 4. Stackare! Var får du tag i alla fascinerande historier? Alltid spännande läsning hos dig!

  SvaraRadera
 5. Ailas,
  Ja, det är verkligen tragiskt när det går så långt att man blir fånge i sin kropp och sitt hem.

  Olgakatt,
  Daniel tuggade med all säkerhet sig till sin för tidiga död.

  Karin,
  Kan inte ha varit roligt att dra på alla extra och onödiga kilon. Han lär ju ha varit deprimerad ibland - och det är inte underligt.

  Lisette,
  Världen (och internet) är full av spännande människoöden.

  Margaretha

  SvaraRadera
 6. ska aldrig mer kalla mig överviktig...

  SvaraRadera
 7. Ninna,
  Dit har vi nog alla en bit - även om vi lite till mans kan tycka att vi putar ut på fel ställen.
  Det är viktigt att ha ett sunt perspektiv på tillvaron - och vikten.
  Margaretha

  SvaraRadera