måndag 27 april 2020

Tron verkar allt


Nöjde du dig med att ge Biliousine till din docka, så var ingen skada skedd — förhoppningsvis, en celluloiddocka kanske löstes upp av alkoholen. För alkohol var det för det mesta i universalmediciner, eller patentmediciner som de också kallades, trots att det sällan fanns patent på dessa mirakelmediciner — helt naturligt eftersom man ju inte ville lämna ut sitt recept.
Vad Biliousine innehöll vet jag inte, men alkohol och opium var vanliga i den sortens mediciner.


Exakt vad som mer ingick i "Hunt's Remedy", annat än Apocynum cannabium — en oleanderväxt — har jag inte kunnat lista ut, men vad det än var så var medicinen mycket populär, under en lång tid, för vem vill inte vinna en närkamp över liemannen‽ Hos "Peachridge Glass" kan du läsa mer.


Och vem vill inte hålla sig i god form,


både inuti och utanpå  fast jag undrar om man avser tarmar eller själ, med "inner health".


Och att bli så här piffig och smärt var säkert lika eftertraktat, då som nu. 
Det exotiska sålde tydligen bra, för i reklamen påstod man att "Bile Beans" innehöll ett hittills okänt ämne som utvanns ur en växt som bara de australiensiska urinnevånarna kände till, men som nu tack vare Charles Forde, en påhittad kemist, hade blivit tillgängligt för allmänheten. Trots att firman blev fälld för bedrägeri redan 1905, fortsatte man att sälja sina piller ända in på 1980-talet. Wikipedia har en lång artikel om detta underpiller. 


4 kommentarer:

 1. Var hittar du alla dessa fascinerande bilder?

  Onekligen lite mer sofistikerat är dagens budskap från det stora landet i väster vars hövding verkar mena att det bara är att ta en slurk klorin, så fixar sig allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag letar på olika konstsidor - sök på en favoritkonstnär, så hittar du mängder med konstsidor, där du sedan kan titta även på andra konstnärer. Enda problemet är att komma ihåg var man såg en bra bild om man inte markerade den på en gång!
   Jag hade tänkt skriva om lysol, men hittade inte tillbaka till de anteckningarna...
   Margaretha

   Radera
  2. Har du händelsevis sett TV-serien Big Bang Theory? Där finns en Sheldon Coper som har en hysterisk bacillskräck. Kul förr, idag är det hans beteende som verkar normalt och alla andra som kramas och delar tallrik när de äter, mm, som beter sig konstigt. Sheldons mirakelmedel mot allt är just Lysol.

   Bildletandet kräver talang, tror jag. Jag kan ibland hitta en bild som jag sparar ner, men sen kan jag inte använda den för jag glömde markera ursprung och upphovsperson och annat sånt. Ibland bildgooglar jag på sådana bilder, men kommer genast på villovägar ...

   Radera
 2. Karin,
  Det har tagit mig flera år att hitta ett system som funkar för mig. Hittar jag en bild jag vill återvända till så kopierar jag titel och konstnär och länkar dit: Clifford Hall (British, 1904–1973) Title: Nude in a Wicker Chair, 1971http://www.artnet.com/artists/clifford-hall/nude-in-a-wicker-chair-a-zA3-OCgqedFUwR0pT80Esg2Sedan har jag olika filer med titlar som KATT-konst & TRÄD-konst, och är generös med taggar: konstig hand, stor hatt, snygg schal och liknande. Så finns det bra konstsidor som utan förklaring försvinner, men då kan man i regel söka på bilens titel och konstnär, och hitta den målning man söker, någon annanstans. Målningarna hittar jag i regel när jag är för trött för att läsa, eller göra något annat vettigt, det är då jag besöker olika konstsidor.
  Hoppas det hjälper dig en gnutta.

  Och nej, jag nyttjar inte TV - för då skulle jag varken hinna läsa eller leta bilder. Eller rättare sagt jag har inte det tålamodet som krävs för att titta på TV eller film - men 3000 trådar i en trasslig varp har jag inga problem med.
  Margaretha

  SvaraRadera