torsdag 9 april 2020

Tre tecken i tiden

bild från nätet

1.
Ett glatt och trevligt bevis på att våren bestämt sig för att stanna kvar, är väl att dikesrenen är full av backskärvfrö! Såg även några få vitsippsknoppar, men det såg mest ut som de åtrat sig, och  ville krypa tillbaka ned i jorden.

 The Open Door, March, 1843

2.
Nu när alla kvastar är parkerade, kommer jag plötsligt att tänka på ordet "kvasta" jag har nog aldrig använt det själv, men hörde det av äldre kamrater i min barndom. Då enbart i betydelsen skolka, men min gamla "Svensk slangordbok", tryckt 1969, låter mig förstå att det i första hand betyder kvarsittare — en rimlig förklaring med tanke på ordets likhet med kvast. På nätet får jag bara ett napp, och det styrker slangordbokens uppgift.
SAOB anger att det kan betyda sopa:
2) (tillf.) till 2: hantera kvast, sopa med kvast. Taube Inte 86 (1918)Upptill (på bildsidan) två curlingherrar ivrigt kvastande. VeckoJ 1931, nr 3, s. 26.
vilket naturligtvis vore en lämplig påsksysselsättning nu när kvasten och jag har flygförbud.

"Grocery Line", 1948
3.
För att införskaffa nödig näring, begav jag mig till en av ortens två mataffärer, tidigt en morgon. Jag var inte ensam, men man kunde hela tiden hålla sig flera meter från andra kunder. I kassakön hamnar jag efter ett par, som jag lagt märke till tidigare,  och gjort reflektionen att det var inga människor jag vill umgås med. Mannen höll på att lägga upp varorna på bandet, och stod framför sin vagn. Jag körde fram min vagn, som jag stod bakom — det var alltså två kundvagnslängder mellan oss — då börjar han vifta med händerna och sjasar på mig, samtidigt som han väser!
Jag börjar genast gnola på "Fly in the buttermilk, shoo, fly, shoo", men han bara blängde tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar