lördag 4 april 2020

Morotens dag


 Still Life of Strawberries, Carrots and Cabbage 
 David Emil Joseph de Noter

Till Caroline Frumerie                  Geneve d. 4 Juni 1857
Min lilla Carolina! Just nu har jag emottagit ditt bref, och jag kan ej säga dig huru ondt det gjort mig att  se dig så plågad och så illa vårdad, - Jag trodde dig vara qvar i Diakonissahuset! — ej huru djupt det gläder mig att kunna hopps dig botad, att höra dig känna dig frisk!! Gud vare innerligen tackad och prisad derför! Men mitt stackars, stackars barn, hvad du haft ont, hvad du haft det svårt!.... Det såret — söta Carolina! akt dig att läka det för hastigt.  Det är säkert en utväg, som naturen vill ha, för elaka vätskor, som ännu kunna vara qvar. Akta dig att läka det annorlunda än genom bad, eller förtärandet av morötter, (ett af de mest helande medel för sårnader invertes. 
Så skrev Fredrika Bremer i ett brev till sin vän Caroline.
Att morötter är nyttiga råder det inget tvivel om, men hur helande de är för invärtes sår vet jag inget om

2 kommentarer:

 1. Vilka vackra morötter! Jag funderade lite på det som motiv i går på morotens dag, men kom fram till att det var ett alldeles för tråkigt motiv. Men där får jag allt tänka om när jag ser de Noters målning. Jag inser dock att det nog inte är något jag klarar av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. karin,
   Grönsaker tycks ha varit ett populärt motiv en gång i tiden. Säkert nyttig övning - men alldeles för svårt för mig. Jag kommer att hålla mig till streckgubbar även i fortsättningen.
   Margaretha

   Radera