söndag 12 april 2020

Det är mycket att tänka på nu

 Vidskepelse vid Påsken förekommer i otalig mängd i Sverige. Jag vill anföra några få prov derå.
Man ska rita kors på dörrarne till boningshuset, äfvensom uthusen. Dessa teckningar fördrifva trollen.

Mice  
Herman Herkomer  

Man får icke under påskveckan nämna orden råttor, möss, ormar eller andra skadliga djur, ty då skola de komma i mängd under den öfriga tiden av året.
Om man sopar sitt eget hus mycket väl, och bringar den därvidnyttjade qvasten i en annans hus, skall den ohyra, som eljest kommit öfver det förstnämnda huset, nu i stället inrymma sig i det hus dit qvasten kommit.

Two Girls on the Dunes, bleaching  

Lärftsvävar böra icke då öfver natten ligga ute till blekning, eller blifva de förgjorda, äfvensom den jord, hvarpå de legat, skulle bli ofruktbar.
Bråtan (det instrument som brukas till att bräcka det torra linet), måste också intagas mot natten, om man skall vänta sig god växt på linet det året.
Inga linnekläder få tvättas under påskveckan; ej heller får man under samma vecka låna ut några husgerådssaker.
Om man hemtar vatten ur en källa på Påskmorgonen så tidigt, att småfåglarne ännu icke börjat qvittra, blir man icke solbränd det året.

Old Lady Spinning  

Ingen skall på Påskaftonen spinna, eller mala på handqvarn, eller nysta tråd, eller göra något annat som går rundt, emedan det var på Påskmorgonen som solen dansade rundt på himmelen.
                                     ur Svenska allmogens plägseder (1871)
                                                                             av  Llewellyn Lloyd

6 kommentarer:

 1. Haha! Jag ska skriva upp alltihop så jag inte glömmer något viktigt i hur man förhåller sig till det. Glad Påsk, Margaretha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Ja, det är nog säkrast - eller kanske ännu säkrare att du alltid bär med dig länken till " Svenska allmogens plägseder", då har du ett rättesnöre för hela året.
   Allt gott, både under påsken och framledes
   Margaretha

   Radera
 2. Måste ha varit jobbigt att hålla reda på allt man skulle eller skulle inte göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Helena, vi ska nog vara glada att vi inte var med då, för det här var viktiga saker, som man fick inrätta livet efter.
   Margaretha

   Radera
 3. Då ska man alltså se till att inte hemta vatten ur en källa på Påskmorgonen så tidigt, att småfåglarne ännu icke börjat qvittra, om man vill ha lite solbränna i sommar. Bra att veta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Väldigt bra att veta hur man ska skaffa sig den mest klädsamma solbrännan - fast det tar kanske några år innan man lärt sig hur tidigt och hur lite vatten man ska hämta.
   Margaretha

   Radera