lördag 18 april 2020

Stoppa strumporna


så att de inte springer sin kos!

A Months Darning, 1876

Fullt så många sockor att stoppa har jag inte, men tillräckligt många av mina raggsockor är i behov av en stunds omsorg, innan hålen blir större. Men jag får erkänna att det inte hör till favoritsysselsättningarna.
Det svenska ordet stoppa är ju enkelt och lättfattligt som inte behöver någon förklaring, men jag har under årens lopp funderat över engelskan "darning", och svärordet"darn", istället för starkare uttryck.
Det visar sig att det senare helt enkelt är en eufemism för damn, som sägs ha uppkommit i slutet på 1700-talet i New England, där det då var straffbart att svära.

Stoppningen är man inte helt säker på, men det finns en teori:
darn (v.) "to mend (fabric) by interweaving yarn or thread to fill a rent or hole," c. 1600, of unknown origin. Perhaps from Middle French darner "mend," from darne "a piece, a slice," from Breton darn "piece, fragment, part." Alternative etymology is from obsolete dern "secret, hidden." Related: Darned; darning. 

Strumpor måste stoppas, och det är en konst att stoppa på det sätt att en känslig fot .. vid stor ansträngning fördrager stoppningen.

4 kommentarer:

 1. DET är väl något som borde få en renässans i coronakarantäntider! Stoppa strumpor. Ja banne mig om jag inte ska ge mig på de där riktigt varma och sköna sockorna som jag slitit ut hälarna på. Men stoppsvampen är i Dalarna och det är inte jag. Hmmm ... en kaffakopp, kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Glödlampa har jag läst någonstans, att man kan nyttja.
   Om du inte råkar ha ett gammalt "stressägg" liggande.
   Margaretha
   som inte har någon
   lust att tackla sockorna

   Radera
  2. Ja, glödlampa låter smidigare än en kaffekopp. Tack för tipset – tror jag. Annars var det ju behändigt att ha en ursäkt, förstås ...

   Radera
  3. Karin,
   Ledsen om jag avhände dig en bra ursäkt att inte stoppa strumpor.
   Både glödlampa och kaffekopp kan ju gå sönder, så det är nog säkrast att du avstår från stoppningen - om du inte har ett påskägg liggandes...
   M

   Radera