fredag 24 april 2020

Avvintring

                                        Söndagen den 25:e April
Hvilka dagar jag har upplefvat! Jag lefver igen! I morgse tog jag ut ett innanfönster och lät vårluften  strömma in! Isen var borta från viken dernere och solen sken så herrligt! Alla klockorna sjunga jublande öfver takåsarne upp till mitt vindsfönster — och vinden hviskar något bakom gardinen — takflöjeln som tröttat mig med sina klagovisor hela vintern gnisslar nu så muntert på sina hakar — fartygen flagga nere vid hamnen allt är ju glädje och solljus och vår och åter hör jag den underbara musiken som jublande sjunger i mitt hjerta, mitt i förtid gamla förtorkade hjerta — Elisabet! Elisabeth!
                                  så skriver August Strindberg i ett brev 1875

"By the open window", 1910
 Konstantin Yegorovich Makovsky  

eller möjligtvis afvintring — och ja, jag vet att ordet inte finns, men likväl finns företeelsen.  Nu när rödhaken har anlänt är det hög tid att avlägsna fönstervadden, från det enda fönstret där jag sätter in ett innanfönster på hösten, och återbörda det till sin sommarplats. 
Det är dags att öppna dörrarna till de rum som gått på sparlåga under vintern, ta ned några draperier som hjälpt till att hålla kylan stången.
Tanken var förstås att jag skulle snygga till lite grand, när jag ändå var i farten, men jag fastnade bland "aforden", kom på afvägar. Så många användbara sådana det finns, varför afpratar vi aldrig någon nu för tiden (föga br.) gm prat frånnarra l. aflocka (ngn ngt)? Eller afokar (mindre br.) befria från oket. Oxarnes afokning) oss en börda  i brist på oxar menar jag, för i min bekantskapskrets finns inga oxar — för visst måste man kunna använda ordet i överförd betydelse? Tyvärr hittar jag mest negativ ord, att afmuntra (föga br.) betaga (ngn) hopp l. lust, göra (ngn) håglös l. modfälld; söka att hos (ngn) dämpa intresset l. ifvern för en viss sak.) någon är väl inte så snällt, så det är kanske bättre att gå in för att uppmuntra sina vänner. Men att afpensla sitt tak är väl en neutral handling (föga br.) medelst pensel (fullständigt l. vederbörligen) bestryka l. öfverdraga (ngt med ett ämne). Taken böra strykas i råväder samt straxt efter afpenslas med tunnare takbruk.)2 kommentarer:

 1. Så skönt att du kan afvintra huset. Skönt på många sätt!

  Hoppas du fick nålen på plats!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Ja, det är skönt, även om jag har en del kvar.

   Fick den på plats efter sju eller åtta försök - just som jag tänkte ge upp.
   Margaretha

   Radera